Moje gryczotto z grzybami

Kasza.... wszyscy mówią, że zdrowa, że trzeba jeść i to prawda. Postanowiłam wprowadzić jej więcej do swojego menu a może i Waszego? Trochę o kaszy i jej właściwościach. Na pierwszy ogien idzie kasza gryczana.
Kasza gryczana - kasza wytwarzana jest z gryki. Zawiera dużo białka, węglowodanów i składników mineralnych. Białka tej kaszy są cenniejsze niż białka zbóż, a zbliżone wartością i strawnością do białek roślin strączkowych. Zawiera także witaminy B1 i PP oraz związki mineralne wapnia, żelaza, fosforu, potasu i magnezu. Nie zawiera glutenu. Kasza gryczana często stosowana jest jako dodatek do gorących dań zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich. Może także stanowić pełnowartościowy posiłek, jeśli uzupełni się go sosem i surówkami.
Powstało szybkie i pyszne danie. Kasza gryczana z suszonymi grzybami i świeżym tymiankiem. Do tego lekka sałatka z pomidorami i lampką białego wina.

100 g ugotowanej kaszy gryczanej
1 cebula
1 ząbek czosnku
50 - 60 g suszonych, namoczonych i ugotowanych grzybów
kilka gałązek świeżego tymianku
sól, pieprz
pól szklanki bulionu
1/3 szkl białego wytrawnego wina
łyżka masła ghee

Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę. Ugotowane grzyby w nieduże kawałki. W rondlu rozgrzewamy masło i dodajemy cebule i czosnek. Smażymy chwilę. Dodajemy wino a jak odparuje grzyby. Dolewamy bulion i gotujemy razem kilka chwil. W międzyczasie dodajemy świeży tymianek, doprawiamy solą i pieprzem. Po jakiś 8 minutach dodajemy kaszę gryczaną. Mieszamy. Gotujemy razem, mieszajcie, bo jak płyn odparowuje to danie może się przypalić. Po kolejnych 8 minutach danie gotowe. Może być daniem samodzielnym podane z surówką ale też możemy podać z mięsem i surówką. Ja proponuje jeszcze lampkę białego wina jako, że był to składnik dania. Uzupełnienie idealne. Smacznego!




Komentarze