Łosoś zapiekany w cieście francuskim

Zgodnie z zasadą że jedzenia nie można marnować a także jak wykorzystać resztki ze świąt powstała ta prosta i szybka zapiekanka. Nie za ciężka i dobra na poświąteczne obżarstwo. Był więc łosoś, szpinak i feta. Połączenie wg mnie idealne. Doskonałe na szybki lunch, na kolację z przyjaciółmi. nic dodać nic ująć. Mój przepis idealny dla 3 osób


150 g ugotowanego na parze łososia
pół paczki mrożonego szpinaku
pół opakowania fety
1 cebula
1 ząbek czosnku
masło
2 jajka
kubek śmietany 18%
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
ciasto francuskie

Cebulę i czosnek drobno pokroić i podsmażyć na łyżce masła. Dodać rozmrożony szpinak i chwilę smażyć razem. Fetę pokroić na drobną kostkę, łososia rozdrobnić. Nie duże naczynie żaroodporne wysmarować odrobiną masła lub oliwy i wyłożyć ciastem francuskim. Na ciasto położyć łososia, na to szpinak i posypać serem feta. W misce wymieszać jajka ze śmietaną, doprawić odrobiną gałki oraz solą i pieprzem. Mieszanką zalać nadzienie. Wstawić na 25 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.

Komentarze

  1. Takiego zestawienia jeszcze nie znałam, ale faktycznie tak podana ryba wygląda bardzo smakowicie. Ja również zachwycam się tartą z łososia https://mowisalmon.pl/przepisy/tarta-z-lososiem-na-goraco/ i jestem zdania, że takie danie na ciepło jest po prostu absolutne.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz