Seromakowiec

Ma być sernik, Ma być makowiec. Dwa ciasta to o jedno za dużo, a może tak dwa w jednym? I tak powstało ciasto idealne. Proste w przygotowaniu choć deczko pracochłonne. Dobre! Spełnia oczekwiania mamy lubiącej serniki i twierdzącej że na Wigilię musi być mak. Było wszystko! Ciasto iedalne na święta ale tez na każda inną okazję.
Ciasto kruche
1,5 szklanki mąki pszennej
pół szklanki cukru pudru
125 g masła, schłodzonego
1 żółtko

Wszystkie składniki umieścić na stolnicy, szybko zagnieść, owinąć folią i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Wyłożyć do formy o wymiarach 45 x 40 cm. Ponakłuwać, podpiec w temperaturze 190ºC przez 15 - 20 minut.

Masa makowa
900g gotowej masy makowej (duża puszka, u mnie Bakaland)
90g drobnego cukru do wypieków
100 g rodzynków
100 g orzechów włoskich, posiekanych
 2 jajka
Jajka utrzeć z cukrem do otrzymania puszystej masy. Dodać masę makową, i bakalie ekstra, i wymieszać.

Masa serowa
600 g twarogu tłustego lub półtłustego (najlepiej gotowego do serników, mniej pracy:))
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
75g masła, w temperaturze pokojowej
3 jajek, białka i żółtka oddzielnie
2 łyżki mąki ziemniaczanej
garść rodzynek
Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, do otrzymania puszystej, jasnej masy. Dodawać po łyżce ser, dalej ucierając. Wmieszać mąkę ziemniaczaną i rodzynki. Ubić pianę i delikatnie połączyć z masą serową.
 
Na podpieczony wcześniej spód wyłożyć masę makową, wyrównać. Na nią wyłożyć masę serową.
Piec przez około 60 minut w temperaturze 175ºCalbo dłużej to jak zwykle zależy od piekarnika. Mój w tym roku płatał figle. Ostudzony wstawić do lodówki, sernik z makiem najlepszy jest schłodzony:) 
Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz