Tarta z łososiem i brokułem

Smacznie i żeby było do pracy. Tak powstała smakowita i prosta w wykonaniu tarta. Nie wiele składników z których powstało danie idealne. Ryba i brokuł okazało się połączeniem idealnym. Można zabierać do pracy i odgrzewać w kuchence mikrofalowej. Naprawdę nic więcej nie potrzeba. Zapraszam do wypróbowania.
ciasto
200 g mąki pszennej z pełnego przemiału
2 jajka
125 g masła
4 łyżki zimnej wody
szczypta soli

nadzienie
300 g świeżego łososia
mały brokuł
1 szalotka
kubek śmietany 18%
2 jajka
ser żółty tarty u mnie była mozzarella spora garść
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
olej
Z  podanych składników na cisto szybko je zagnieść i odstawić na 30 minut do lodówki. Zblanszować brokuła pokrojonego na różyczki. Łososia pokroić w średnia kostkę, cebule w plasterki. Do miski wlać śmietanę, wbić jajka, doprawić solą, pieprzem i gałką. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Tortownicę 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i spód przykryć większą częścią ciasta. Po nakłuwać widelcem lub obciążyć grochem i piec 15 minut. Wyjąć z piekarnika, trochę ostudzić. Z pozostałej część ciasta zrobić brzeg tarty. Wyłożyć na spód pokrojonego łososia, cebulę i brokuła. Całość zalać masa śmietanową, posypać tartym serem i wstawić na 45 minut do piekarnika. Gotowe!
Smacznego!

Komentarze