Cottage pie czyli zapiekanka wiejska inaczej

Miał być klasyczny cottage pie ale nie wyszło:) Wyszła za to pyszna zapiekanka z ziemiankami, bakłażanem i mielonym mięsem. Cottage pie inaczej zapiekanka wiejska to zapiekana potrawa mięsno-warzywna, składająca się z dwóch warstw – wierzchniej, z puree ziemniaczanego, oraz spodniej, będącej potrawką z mielonego mięsa wołowego z dodatkiem cebuli, innych warzyw i przypraw. Nieco podobna do gulaszu, choć istotę stanowi właśnie warstw ziemniaków ze spieczona skórką. U mnie nie było puree z ziemniaków co by było mniej pracy i danie było lżejsze. Choć nie wykluczam, że któregoś dnia na moim stole zagości klasyczny cottage pie.
Zapraszam do wypróbowania mojej wersji tej zapiekanki. Porcja na 4 - 5 osób. Podana z lekka sałatką i lampką czerwonego wina będzie idealnym obiadem, który można zjeść z przyjaciółmi.
0,5 kg mięsa mielonego (łopatka)
1 cebula
czosnek
małe chili
pół papryki 
1 kg ziemniaków
mały bakłażan
2 łyżki koncentratu pomidorowego 
mała puszka zielonego groszku
sól, pieprz, oregano

3 ząbki czosnku
odrobina wody lub bulionu
olej do smażenia 

Mięso przesmażyć na oleju. Dodać posiekaną drobno cebulę, czosnek, chili, paprykę posolić, popieprzyć i dalej smażyć. Po ok. 3-4 minutach dodać, koncentrat pomidorowy, pozostałe przyprawy i całość podlać kilkoma łyżkami wody i gotować aż masa zgęstnieje. Pod koniec gotowania dodać puszkę groszku. Ziemniaki i bakłażana pokroić w cienkie plasterki 1cm. Dno naczynia zaroodpornego wysmarować olejem, wyłożyć warstwa ziemniaków, na to położyć mięso, przykryć bakłażanami. Posypać sola, pieprzem i odrobiną oregano, skropić oliwą. Przykryć reszta ziemniaków ponownie posolić i popieprzyć. Przykryć folia aluminiową i wstawić na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180stopni. Po upływie tego czasu zdjąć folię i posypać odrobiną startego sera i wstawić ponownie do piekarnika na ok. 15 minut. Smacznego!

Komentarze