Sałatka caprese z figami

Figa z makiem i pasternakiem...jak mawiałam w dzieciństwie:) Wtedy były czasami suszone figi ale nie należały do rzeczy jadalnych. Dziś lubię figi ale znacznie bardziej świeże niż suszone. Same. Na kanapce. Z mozzarellą. Na torcie. I wszystkie inne kombinacje jakie po drodze wpadną mi do głowy.
A co ta figa jest i skąd się wzięła? Jak mówi Wikipedia...
Figowiec pospolity (Ficus carica), zwany też figą pospolitą, figą karyjską, drzewem figowym – gatunek drzewa lub krzewu należący do rodziny morwowatych. Prawdopodobnie pochodzi ze środkowo-zachodniej Azji lub Azji Mniejszej. Jest uprawiany w licznych krajach obszaru tropikalnego i subtropikalnego, oprócz okazów uprawianych występują tu także formy zdziczałe.
Wartości odżywcze: świeże figi zawierają od 12 do 25% glukozy i fruktozy, do 4% pektyny, do 7% celulozy, witaminy C i z grupy B oraz karoten. Są bardzo bogate w sole mineralne, zawierają: potas (przeciętnie 1100 mg%), wapń (230 mg%), magnez (120 mg%), fosfor (260 mg%).Wykazano na grupie uczestników, że suszone figi posiadają silne właściwości antyoksydacyjne, które są związane z dużym stężeniem polifenoli. Przynajmniej część ze wspomnianych polifenoli ma właściwości przeciwnowotworowe, co z kolei zostało zademonstrowane w badaniu in vitro.

Tyle informacji ważnych, teraz czas na gotowanie. Tym razem dania bardzo proste z którymi każdy sobie poradzi. Sałatka caprese z figami idealna na kolację dla dwojga. Polecam!

Sałatka z figami
opakowanie mozzarelli
3 figi
kilka kaparów
oliwa
ocet balsamuczny
sos balsamiczny jak mamy do ozdoby
pieprz

Figi i mozzarelle pokroić na plasterki. Następnie ułożyć na talerzu plasterek figi, plasterek mozzarelli. Posypać kaparami, oprószyć pieprzem, skropić oliwą i octem balsamicznym. Przed podaniem udekorować sosem balsamicznym. Podałam razem z szynką hiszpańska jamon serano i grzankami. Do tego białe wino i kolacja idealna. Smakowało!


Grzanki z figami

bagietka
serek czosnkowy lub kozi w kremie
figi
miód
pomidorki koktajlowe
oliwa, ocet balsamiczny, sól, pieprz

Bagietkę pokroić, skropić oliwą i przyrumienić na patelni grillowej. Pomidorki pokroić w drobna kostkę, wymieszać z oliwą, octem i doprawić solą i pieprzem. Figi pokroić na plasterki. Grzanki posmarować serkiem. Na części położyć salsę pomidorową a na pozostałych figi i skropić je miodem. Do tego kubek dobrej kawy i idealne śniadanie na niedzielę gotowe!


Komentarze