Owsiane placuszki

Śniadanko do którego trzeba zacząć się przygotowywać dzień wcześniej. Dlaczego? Trzeba nastawić owsiankę. Potem to rach ciach i pyszne śniadanie na talerzu gotowe. Jak zawsze nie wyszło 10 ale więcej, więc były idealne na drugie śniadanie do pracy. Są proste, zdrowe i bardzo smaczne! Moje były z powidłami śliwkowymi mamy! Pycha!!!

pół szklanki płatków owsianych niebłyskawicznych
3/4 szklanki mleka
pół szklanki mąki pszennej z pełnego przemiału
1/4 szklanki jogurtu naturalnego
1 jajko
1-2 łyżki cukru (lub więcej lub mniej do smaku)
Płatki zalewamy zimnym mlekiem i odstawiamy do lodówki na całą noc. Rano w misce umieszczamy nocną owsiankę, jogurt, jajko, mąkę i cukier. Mieszamy do połączenia składników. Na patelni rozgrzewamy olej, wylewamy małe porcje ciasta. Smażymy z obu stron do zrumienienia. Podajemy z dodatkiem ulubionego dżemu.

Komentarze