Mango chutney


Tego roku naszło mnie na przetwory. Za mną już kilka. Pojawiła się sałatka z ogórków i papryki, ogórki szwedzkie, ogórki konserwowe, salsa pomidorowo - paprykowa. Od jakiegoś czasu chodził za mną chutney. Próbowałam go nie raz ale nigdy nie zrobiłam go sama. Tym razem postanowiłam się tym razem zmierzyć z nim osobiście. Decyzja podjęta. Został tylko wybór głównych składników. Jako, że ogromnym sentymentem darzę Indie wybór padł na mango chutney. Za nim zabierzemy się za gotowanie trochę historii o chutney.
Chutney, czatnej, czatni, hindi: चटनी ćatni - gęsty sos używany w kuchni indyjskiej. Sporządzany z owoców i warzyw, z rodzynkami, czosnkiem, cebulą, musztardą, octem itp. Używany do potraw mięsnych i wegetariańskich. W smaku może się wahać od bardzo pikantnego do łagodnego, wręcz słodkiego. W Europie Zachodniej dostępny w formie gotowej, sprzedawany w słoiczkach. W Indiach zawsze sporządzany na bieżąco, często z sezonowych składników. W południowych Indiach podawany wraz z sambarem jako dodatek do dosy.

Okazuje się, że sosy te były znane również w Polsce. Sosy typu chutney znane były od bardzo dawna, pojawiają się nawet przepisy z XVII w. pod nazwą gąszcze.

Tradycyjne odmiany chutney indyjskich:

· Narijal ki ćatni - kokosowe
· Pjaz ki ćatni - cebulowe
· Tamatar ki ćatni - pomidorowe
· Dhanije ki ćatni - kolendrowe
· Pudine ki ćatni - miętowe (ta i powyższa odmiana zwane także "hari ćatni" (zielone chutney)
· Imli hi ćatni - tamaryndowe
· Am ki ćatni - mangowe (z zielonych, niedojrzałych owoców)
· Nimbu ki ćatni - limonkowe
· Lahsun ki ćatni - czosnkowe (z orzechem kokosowym)
· Kira ki ćatni - ogórkowe
A teraz nasz mango chutney! Zapraszam!
 4-5 dużych twardych mango (około 1,5 kg) obranych i pokrojonych w kostkę 
1 duże czerwone chili drobno posiekane  
2 łyżeczki startego imbiru,
2 średniej wielkości ząbki czosnku, bardzo drobno posiekane  
1 łyżeczka mielonej kolendry
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki całych nasion gorczycy 
1/2 łyżeczki mielonego kminku
1/4 łyżeczki kurkumy 
1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
1/4łyżeczki mielonych goździków 
1/2 łyżeczki soli (można odrobinę więcej)
2 szklanki cukru pudru lub drobnego cukru brązowego
1 szklanka octu winnego (najlepiej sprawdza się jabłkowy)
2 łyżki oleju do smażenia
Na średnio rozgrzanym oleju podsmażyć przez około 1 minutę drobno posiekane chili, imbir i czosnek. Dodać pozostałe przyprawy z wyjątkiem kurkumy i smażyć kolejną minutę. Następnie dodać pokrojone w kostkę mango, cukier, kurkumę, sól i ocet, dokładnie wymieszać wszystkie składniki i doprowadzić do wrzenia.
Po około 2 minutach zmniejszyć płomień i gotować przez 1 godzinę, aż sos  będzie miał gęstą konsystencję. 
Jeśli sos będzie zbyt płynny można go zagęścić odrobiną mąki ziemniaczanej. 
Można przechowywać w lodówce, zamrażalniku lub pasteryzować w słoikach. 

Komentarze