Tego roku naszło mnie na przetwory.
Za mną już kilka. Pojawiła się sałatka z ogórków i papryki, ogórki szwedzkie,
ogórki konserwowe, salsa pomidorowo - paprykowa. Od jakiegoś czasu chodził za
mną chutney. Próbowałam go nie raz ale nigdy nie zrobiłam go sama. Tym razem
postanowiłam się tym razem zmierzyć z nim osobiście. Decyzja podjęta. Został
tylko wybór głównych składników. Jako, że ogromnym sentymentem darzę Indie
wybór padł na mango chutney. Za nim zabierzemy się za gotowanie trochę historii
o chutney.
Chutney, czatnej, czatni, hindi: चटनी ćatni - gęsty
sos używany w kuchni indyjskiej. Sporządzany z owoców i warzyw, z rodzynkami,
czosnkiem, cebulą, musztardą, octem itp. Używany do potraw mięsnych i
wegetariańskich. W smaku może się wahać od bardzo pikantnego do łagodnego,
wręcz słodkiego. W Europie Zachodniej dostępny w formie gotowej, sprzedawany w
słoiczkach. W Indiach zawsze sporządzany na bieżąco, często z sezonowych
składników. W południowych Indiach podawany wraz z sambarem jako dodatek do
dosy.
Okazuje się, że sosy te były znane
również w Polsce. Sosy typu chutney znane były od bardzo dawna, pojawiają się
nawet przepisy z XVII w. pod nazwą gąszcze.
Tradycyjne odmiany chutney indyjskich:
· Narijal ki ćatni - kokosowe
· Pjaz ki ćatni - cebulowe
· Tamatar ki ćatni - pomidorowe
· Dhanije ki ćatni - kolendrowe
· Pudine ki ćatni - miętowe (ta i
powyższa odmiana zwane także "hari ćatni" (zielone chutney)
· Imli hi ćatni - tamaryndowe
· Am ki ćatni - mangowe (z
zielonych, niedojrzałych owoców)
· Nimbu ki ćatni - limonkowe
· Lahsun ki ćatni - czosnkowe (z
orzechem kokosowym)
· Kira ki ćatni - ogórkowe
A teraz nasz mango chutney!
Zapraszam!
4-5 dużych twardych mango
(około 1,5 kg) obranych i pokrojonych w kostkę
1 duże czerwone chili drobno
posiekane
2 łyżeczki startego imbiru,
2 średniej wielkości ząbki czosnku,
bardzo drobno posiekane
1 łyżeczka mielonej kolendry
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki całych nasion
gorczycy
1/2 łyżeczki mielonego kminku
1/4 łyżeczki kurkumy
1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
1/4łyżeczki mielonych
goździków
1/2 łyżeczki soli (można odrobinę
więcej)
2 szklanki cukru pudru lub drobnego
cukru brązowego
1 szklanka octu winnego (najlepiej
sprawdza się jabłkowy)
2 łyżki oleju do smażenia
Na średnio rozgrzanym oleju podsmażyć
przez około 1 minutę drobno posiekane chili, imbir i czosnek. Dodać pozostałe
przyprawy z wyjątkiem kurkumy i smażyć kolejną minutę. Następnie dodać pokrojone
w kostkę mango, cukier, kurkumę, sól i ocet, dokładnie wymieszać wszystkie
składniki i doprowadzić do wrzenia.
Po około 2 minutach zmniejszyć płomień i gotować przez 1 godzinę, aż sos będzie miał gęstą konsystencję.
Jeśli sos będzie zbyt płynny można go zagęścić odrobiną mąki ziemniaczanej.
Można przechowywać w lodówce, zamrażalniku lub pasteryzować w słoikach.
Po około 2 minutach zmniejszyć płomień i gotować przez 1 godzinę, aż sos będzie miał gęstą konsystencję.
Jeśli sos będzie zbyt płynny można go zagęścić odrobiną mąki ziemniaczanej.
Można przechowywać w lodówce, zamrażalniku lub pasteryzować w słoikach.
Komentarze
Prześlij komentarz