Jogurtowe ciasto ze śliwkami

Miało być pysznie i szybko. Miało być jesienne. Mogły być jabłka, które uwielbiam w cieście ale tym razem postawiłam na śliwki. Idealne! Stały w równych szeregach jak żołnierzyki czekając na to aż ktoś pochłonie je ze smakiem. Ciasto proste. Każdy da sobie radę, nawet początkujący kucharz!

295 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru
2 duże jajka
1 łyżka płynnego miodu
375 g  jogurtu greckiego
150 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
cukier puder, do oprószenia
 0,5 kg śliwek

Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier - przesiać, odłożyć. Do drugiego naczynia wbić jajka, dodać miód, jogurt, olej. Wszystko wymieszać robotem na niskich obrotach do połączenia. Wsypać suche przesiane składniki i wymieszać robotem ale tylko do połączenia.
Do formy przełożyć ciasto, wyrównać. Na wierzchu poukładać wypestkowane śliwki, rozcięciem ku górze.
Piec w temperaturze 175ºC przez około 50 minut, ale zazwyczaj dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, lekko przestudzić w formie, następnie wyjąć i lekko wystudzone prószyć cukrem pudrem i podawać z herbatą i domową nalewką śliwkową!

Komentarze

  1. śliwki w tym okresie są w modzie. smacznie je wykorzystałaś.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zgadza się ciasto wyborne i idealnie smakuje jesienią gdy śliwki są idealne!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz