Delikatny sernik z ricottą na ciasteczkowym spodzie

Wyjątkowy weekend wymaga wyjątkowej oprawy. Dobre jedzenie i dobre towarzystwo to podstawa. Było to i to:) Weekend rozpoczął się dobra pizzą, popijaną czerwonym winem. Sobota to tradycja kulinarna w wykonaniu połówka czyli kotlet schabowy z ziemniakami, fasolką szparagową i sałatką z buraczków. Niedziela to pyszne risotto z podgrzybkami i białym winem. Jednakże co to za obiad bez deseru? To nie obiad! I tak pojawia się on! Pyszny sernik z ricotty. Delikatny i prosty w wykonaniu. Nie za słodki. Po prostu idealny. Nic ująć nic dodać.
Czy trzeba czegoś więcej? Nie. Chyba tylko jednego...aby takich chwil było więcej. Gotowanie dla bliskiej osoby jest po prostu cudowne. Warto się starać. Jak jeszcze robicie to wspólnie, to naprawdę wspaniale. Schabowe połówka smakują idealnie:) i taka jego rola, że jak tylko czasami pojawiają się na stole to wychodzą spod jego ręki!
A teraz czas na deser idealny!
750 g ricotty
5 jajek
20 dag cukru pudru
8 dag masła
25 ml alkoholu np koniaku, amaretto, whisky
150 g herbatników
120g masła roztopionego

Herbatniki kruszymy, mieszamy z roztopionym masłem i wykładamy spód tortownicy wyłożony papierem do pieczenia. Odstawiamy. Do miski wsypujemy cukier, masło i żółtka. Wszystko mieszamy na gładką masę. Następnie stopniowo dodajemy ser. Pod koniec dodajemy alkohol. Ubijamy pianę. Dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy. Masę serowa wylewamy na spód ciasteczkowy. Sernik wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni i pieczemy 60 minut. Jakieś 10 minut przed końcem podkręcamy podkręcamy do 180 stopni i przyrumieniamy. Gotowe!



Komentarze

  1. Baaaaaaaaaaaardzo pyszny serniczek. Zrobię dla moich gości, mam nadzieję, że też będzie im smakowała

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, musiał smakować bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz