Świat bakłażana

Dobry. Fioletowy. Smaczny. Łatwy w obsłudze. Ostatnio często gości na moim stole. Przepis okazał się łatwy w wykonaniu, przetestowała go moja mama i nie zgłosiła uwag i zażaleń co ważne bo bakłażan nie należy do jej ulubionych warzyw. Musi coś mieć w sobie:)
Tym razem inny ser i kilka innych składników ale tak samo proste do wykonania. Danie idealne na ciepły posiłek w pracy. Czego trzeba więcej? Nic, no może dobre towarzystwo, które pomoże Wam zjeść to wszystko.
Zapraszam do wypróbowania przepisu!
średni bakłażan
czerwona papryka
spora garść pomidorków koktajlowych
cebula
ząbek czosnku
2 łyżki czarnych oliwek
opakowanie fety
oliwa
sól, pieprz, suszone oregano
parmezan do posypania wierzchu
Bakłażana pokroić w krążki, ułożyć na talerzu posypać solą i odstawić na 30 minut. W między czasie pokroić paprykę w kostkę, cebulę w piórka, czosnek w drobną kostkę a oliwki i pomidorki przekroić na pół. A fetę pokroić w kostkę. Następnie opłukać i osuszyć. Naczynie żaroodporne skropić oliwą. Ułożyć warstwę bakłażanów. Posypać papryką, cebulą czosnkiem, oliwkami, fetą, ułożyć na wierzchu pomidorki. Całość skropić oliwą, doprawić solą, pieprzem i oregano. Przykryć pozostałymi plastrami bakłażana. posypać parmezanem i jeszcze raz skropić oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 - 25 minut. Smakuje na ciepło i zimno!



Komentarze

  1. Świetny wpis! :))

    Pozdrawiam
    ___________
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam bakłażanowe zapiekanki. Należę do tych zdecydowanie na TAK jeśli chodzi o to warzywo ;) Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz