Pulpecik z mozzarellą

Były pulpeciki hiszpańskie teraz czas na wersję po włosku. Wszystkie dwa przepisy jak na razie. Są proste i szybkie do wykonania. Mięso mielone jest wdzięcznym tematem do obróbki. Można wykonać z niego wiele wspaniałych dań. Dzięki niemu pojawiają się klasyczne mielone jak u mamy, które pamiętamy z dzieciństwa, mogą faszerować makarony, mogą zapiekać się z warzywami i tworzyć pyszne dania jak musaka na przykład:) mogą być klopsikami lub pulpecikami w sosach. Mogą być tym wszystkim co przyjdzie nam do głowy. Do mojej tym razem przywędrowały pulpeciki faszerowane mozzarellą w sosie pomidorowym!
Zapraszam. Spróbujcie. A faszerować pulpeciki można różnymi rzeczemy. Wybór to tylko nasza fantazja! Powodzenia!
500 g mielonej wieprzowiny
1 jajko
bułka kajzerka namoczona w mleku lub wodzie
1 ząbek czosnku, obrany i przeciśnięty przez praskę
½ cebuli, bardzo drobno posiekanej
2 łyżki posiekanej natki pietruszki

mozzarella pokrojona w kostkę
1 łyżeczka ostrej papryki pimenton
sól i pieprz

tatra do obtoczenia pulpetów
oliwa do smażenia 


Sos
2 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula drobno posiekana
1 ząbek czosnku posiekany
0,5l przecieru z pomidorów
sól i pieprz, oregano


Wszystkie składniki na pulpety dokładnie wymieszać w misce. Nabierać  porcje, wyrobić, uformować placek, ułożyć kawałek mozzarelli a następnie uformować z mięsa kulki. Pulpety obtaczamy w bułce tartej i smażymy aż się przybrązowią na oliwie z oliwek. W między czasie robimy sos. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej cebulę z czosnkiem. Dodajemy przecier pomidorowy i na dużym ogniu redukujemy sos. Dolewamy białe wino. Do sosu dodajemy podsmażone pulpety i gotujemy całość na małym ogniu przez około 10 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z makaronem, ryżem lub świeżym pieczywem.

Komentarze