Meksykańska zupa z kukurydzy i kurczaka

Kukurydza grzecznie czekała w lodówce na swoją kolej. Doczekała się. Razem z kurczakiem, pomidorami i papryką stworzyła pyszną zupę. Danie idealne do pracy. Proste do wykonania a do tego smaczne. Trochę warzyw i kurczaka, czego więcej trzeba? Moim zdaniem nic. Pożywny posiłek w ciągu dnia to ważna rzecz. Uważam, że warto poświęcić kilka chwil aby zrobić coś dobrego. W pracy dobry posiłek poprawi nam humor i poczujemy się lepiej. Lepiej obiad zjeść w ciągu dnia niż na wieczorem.
Ugotujcie a będzie Wam smakować! Zapraszam! Ugotujcie moją wersję zupy meksykańskiej z kukurydzą i kurczakiem!

2 pojedyncze piersi kurczaka
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki chili w proszku
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/2 papryczki chili
1 łyżeczka kuminu
3 pomidory z puszki
2 kukurydze
1 i 1/4 litra bulionu drobiowego
olej
sól

Piersi kurczaka oczyścić z błonek i kostek, następnie pokroić na małe kawałeczki. Doprawić solą, obtoczyć w mieszance mąki, kurkumy i chili w proszku. Odłożyć. Zagotować bulion w średnim garnku, dodać kukurydze i pomidory i trzymać na minimalnym gazie pod przykryciem. Kukurydzę oczyścić z zewnętrznych liści, następnie obkroić nożem z ziaren, kolby wyrzucić
Cebulę pokroić w kosteczkę. Rozgrzać patelnię, dodać olej, cebulę oraz papryczkę chili. Smażyć na umiarkowanym ogniu przez około 4 minuty, aż cebula będzie szklista, pod koniec dodać drobno posiekany czosnek i paprykę.
Zwiększyć ogień, dodać piersi kurczaka i obsmażać przez około 1 i 1/2 minuty. Zawartość patelni przełożyć do gorącego bulionu w garnku i zagotować na większym ogniu. Doprawić solą i kuminem. Gotować przez 5 minut. Odlać 1 szklankę zupy (bez kurczaka) i zmiksować ją blenderem. Przelać do reszty zupy, zagotować. 

Komentarze