Maliny w cieście naleśnikowym

Maliny, malinki... pycha! Były z placuszkami, były w sałatkach, w cieście, były prosto z pudełeczka. Tym razem były maliny zapiekane w cieście naleśnikowym. Danie idealne na ciepło i na zimno. To danie jest proste i szybkie. Jak umiecie zrobić naleśniki to i zrobicie zapiekane maliny ale też borówki, jabłka, truskawki, gruszki i wszelkie inne owoce, które stwierdzicie, że będa Wam pasowały. Spróbujecie a wrócicie do przepisu nie raz nie dwa.
szklanka mąki, u mnie była pszenna z pełnego przemiału
szklanka mleka (250ml)
2 jajka
2 łyzki cukru brązowego
łyżeczka proszku do pieczenia
olej do wsmarowania formy
owoce u mnie malinki

Do miski wlewamy mleko, wbijamy jajka, dodajemy cukier i  mieszamy trzepaczką lub mikserem do połączenia składników. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Ciasto przelewamy do wysmarowanej olejem formy o boku 20 cm, wsypujemy maliny i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez 20-30 minut. Ciasto wyjmujemy z formy, posypujemy cukrem pudrem i podajemy.

Komentarze