Empanadas z mięsem i czerwona fasolą

Spotkania z przyjaciółmi ostatnim czasy odbywają się u mnie. Wynika to z prozaicznej przyczyny to jest w ich opinii najlepszej kuchni. Za każdym razem musi być coś innego, coś pysznego. Tym razem był element kuchni meksykańskiej czyli pierożki empanadas z mięsem mielonym i czerwoną fasolą. Pierożki podane zostały z lekkim sosem czosnkowym i pastą pomidorową domowej roboty lekko pikantny. Nie wymagają dużo pracy i są pyszne.
na 14 pierożków
2 opakowania ciasta francuskiego
400 g mięsa mielonego wołowego
puszka czerwonej fasoli
cebula
2 ząbki czosnku
mała papryka np. żółta
2 papryczki chili
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
3/4 szklanki bulionu wołowego, ale można zastąpić wodą
łyżeczka kuminu
łyżeczka chili
sól, pieprz
oliwa
jajko
Czosnek, cebulę i obie papryki kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy olej i dodajemy cebulę. Po chwili dodajemy papryki i smażymy kolejne 2 minutki. Na końcu czosnek. Po chwili dodajemy mięso mielone. Podsmażamy razem przez kilka minut. Następnie dodajemy bulion, koncentrat pomidorowy, przyprawy i dusimy razem około 20 minut. Warto spróbować aby stwierdzić czy nie trzeba doprawić. Pod sam koniec dodajemy puszkę czerwonej fasoli. Mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Z ciasta francuskiego wycinamy koła. N jednej części układamy łyżkę farszu i przykrywamy drugim kawałkiem ciasta, sklejamy dokładnie. Przed wstawiamy do piekarnika smarujemy "rozbełtanym" jakiem. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.



Komentarze