Polędwiczka wieprzowa z pieczarkami w cieście francuskim

W życiu bywa tak, że nie zawsze nasze plany wychodzą...życie. Ale to co gotuję zawsze mi wychodzi. Jak jeszcze mamy dobre towarzystwo z którym razem jemy ugotowane dania, to czy trzeba więcej czegoś? Nie! Zawsze się trzeba starać. Proste jedzenie może być smaczne i piękne. Na niedzielnym obiedzie dla bliskich pojawił się klasyczny chłodnik litewski z jajkiem, rolada z polędwiczką wieprzową i surówka z buraczków, a deser... to osobna historia:)
Rolada z polędwiczki to proste dania a jak chcemy zachwycić gości wręcz idealne. Zachęcam do wypróbowania.
około 400g polędwiczki wieprzowej
350 g pieczarek
cebula
natka pietruszki
paczka szynki suszonej
opakowanie ciasta francuskiego
jajko
sól, pieprz, oregano
oliwa
musztarda francuska
Polędwiczkę umyć, pozbawić błon i natrzeć solą, pieprzem, oregano i musztardą francuską. Odstawić na co najmniej godzinę. Pieczarki i cebulę drobno pokroić. Natkę posiekać. Rozgrzać patelnię z łyżką oliwy, dodać pokrojoną cebulę a jak się lekko zrozumieć dodać pieczarki. Smażyć kilka chwil. Następnie zmiksować na pastę i dodać natkę pietruszki, doprawić. Polędwiczkę obsmażyć z każdej strony. Rozłożyć ciasto. Ułożyć plasterki szynki, następnie polędwiczkę a na wierzch farsz z pieczarek. Przykryć szynką a następnie ciastem francuskim. Dokładnie docisnąć. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Roladę posmarować jajkiem i wstawić na 30 minut.
Smacznego!

Komentarze