Oto kolejne do śniadaniowej listy placuszków. Tym razem na jogurcie z dodatkiem borówki amerykańskiej. Pyszne i efektowne. Lato z dobrodziejstwem owoców to po prostu o mnie w tym roku szaleństwo placuszkowe. Są proste. Są w kropeczki. Są smaczne! Zachęcam wszystkich. Przed podaniem odrobina cukru pudru i... niebo w gębie:)
220 g jogurtu naturalnego
2 jajka
szklanka mąki
szczypta soli
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
borówki lub inne owoce może jagody :)
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w misce. Ciasto nie może być rzadkie, konsystencja musi być dość gęsta. Umyć borówki odcedzić na sitku. Rozgrzać patelnię, dodać łyżkę oleju i łyżką nakładać porcję ciasta. Placuszki na zdjęciu były z dwóch łyżek. Następnie na każdy placuszek przed przewróceniem na drugą stronę obłożyć borówkami. Smażymy kilka chwil. Zdejmujemy, posypujemy cukrem i zajadamy się!
220 g jogurtu naturalnego
2 jajka
szklanka mąki
szczypta soli
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
borówki lub inne owoce może jagody :)
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w misce. Ciasto nie może być rzadkie, konsystencja musi być dość gęsta. Umyć borówki odcedzić na sitku. Rozgrzać patelnię, dodać łyżkę oleju i łyżką nakładać porcję ciasta. Placuszki na zdjęciu były z dwóch łyżek. Następnie na każdy placuszek przed przewróceniem na drugą stronę obłożyć borówkami. Smażymy kilka chwil. Zdejmujemy, posypujemy cukrem i zajadamy się!
Niebo w gębie :)
OdpowiedzUsuń