Obiad dla bliskich musi zakończyć się pięknym i pysznym deserem. A jak deser jeszcze swoim widokiem cieszy oko, och.... to jest idealnie! Mój deser był piękny i dobry:) Szybki do zrobienia. W sezonie pełnym owoców jest w czym wybierać. Babeczki mogą być z malinami, jeżynami, truskawkami, poziomkami a mogą być ze wszystkim. Nie będę się rozpisywać, zapraszam na.....
ciasto
200 g mąki
100 g cukru pudru
100 g masła
1 jajko
krem
250 ml kremówki
250 g mascarpone
3 łyżki cukru
ekstrakt waniliowy
dodatki
owoce u mnie były borówki, maliny i truskawki
mięta do dekoracji
Z podanych składników na ciasto szybko je zagnieść i wstawić na 30 minut do lodówki. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Foremki na babeczki dokładnie wysmarować masłem aby nie było problemu z wyjęciem babeczek. Pieczemy 15 - 20 minut - zależy od piekarnika. Pamiętamy o nakłuciu ciasta aby nie było wybrzuszeń.
Ubijamy kremówkę. Mascarpone mieszamy z ekstraktem i cukrem. Dodajemy ubitą śmietanę i delikatne mieszamy. Krem wykładamy na całkowicie ostudzone babeczki.
Przybieramy owocami i dekorujemy mięta. Smacznego!
ciasto
200 g mąki
100 g cukru pudru
100 g masła
1 jajko
krem
250 ml kremówki
250 g mascarpone
3 łyżki cukru
ekstrakt waniliowy
dodatki
owoce u mnie były borówki, maliny i truskawki
mięta do dekoracji
Z podanych składników na ciasto szybko je zagnieść i wstawić na 30 minut do lodówki. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Foremki na babeczki dokładnie wysmarować masłem aby nie było problemu z wyjęciem babeczek. Pieczemy 15 - 20 minut - zależy od piekarnika. Pamiętamy o nakłuciu ciasta aby nie było wybrzuszeń.
Ubijamy kremówkę. Mascarpone mieszamy z ekstraktem i cukrem. Dodajemy ubitą śmietanę i delikatne mieszamy. Krem wykładamy na całkowicie ostudzone babeczki.
Przybieramy owocami i dekorujemy mięta. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz