Malinowe ciasto

Na targu pojawiły się maliny. Dzięki temu i przepisowi ze strony Moje Wypieki powstało pyszneee ciasto!. Proste. Smaczne. Pachnące. Idealne do niedzielnej kawy. Cudowne do zjedzenia w dobrym towarzystwie. Jest proste i piękne. Zapach malin roznosi się w całym domu. Jak widzimy, że innym smakuje to nic więcej nie trzeba nam do szczęścia. A smakowało! Polecam. Zachęcam do wypróbowania!

2 szklanki mąki pszennej
200 g masła lub margaryny, zimnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
4 żółtek
4 białka
3/4 szklanka drobnego cukru do wypieków
1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)*
2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
1/3 szklanki oleju słonecznikowego

Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Ciasto kruche można przygotować wcześniej.
Blachę o wymiarach 27 x 27 cm wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta, lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Jak spód jest wystudzony, można zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli,  wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie wsypać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.
Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto maliny (otworkami do góry). Maliny łopatką lekko wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta. Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem. 



Komentarze

  1. O mniam, wygląda naprawdę cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto jest naprawdę rewelacyjne, rozpływa się w ustach :) super przepis :) Dziękuję

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz