Na upały chłodnik jest idealny. Po zjedzeniu miseczki chłodnik czujemy się wprost doskonale. Są proste. Robi się je szybko. Teraz idealna pogoda na takie dania.Mamy duże pole do popisu. Mogą być wytrawne a mogą być też owocowe. Każdy znajdzie sobie coś co będzie mu pasować. A teraz polecam chłodnik ogórkowy!
300 ml kefiru
100 ml bulionu z kury
2 spore ogórki
1 ząbek czosnku
1/2 pęczka koperku
100 g orzechów włoskich
2 łyżki oleju z orzechów włoskich - opcja
sól
pieprz
Ogórki obierz, pokrój w kostkę, przełóż do miski, oprósz solą i odstaw na 10 minut. Gdy puszczą sok, odciśnij. Jogurt wymieszaj z bulionem, olejem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanym koperkiem. Dodaj ogórki, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Chłodnik wstaw do lodówki na 2-3 godziny. Orzechy upraż na suchej patelni, ostudź i grubo posiekaj. Chłodnik podawaj z orzechami, udekorowany koperkiem.
300 ml kefiru
100 ml bulionu z kury
2 spore ogórki
1 ząbek czosnku
1/2 pęczka koperku
100 g orzechów włoskich
2 łyżki oleju z orzechów włoskich - opcja
sól
pieprz
Ogórki obierz, pokrój w kostkę, przełóż do miski, oprósz solą i odstaw na 10 minut. Gdy puszczą sok, odciśnij. Jogurt wymieszaj z bulionem, olejem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanym koperkiem. Dodaj ogórki, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Chłodnik wstaw do lodówki na 2-3 godziny. Orzechy upraż na suchej patelni, ostudź i grubo posiekaj. Chłodnik podawaj z orzechami, udekorowany koperkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz