Bakłażan i spółka

Bakłażan. Małe, fioletowe i dobre. Nie wiedziałam, że to warzywo psiankowate tak jak pomidor, papryka czy ziemniak. Bakłażan jest dobry i ma sporo właściwości.
Bakłażan zwany inaczej oberżyną pochodzi z Dalekiego Wschodu (Indie, Birma, Chiny). Bakłażany zawędrowały z Azji do Europy wraz z muzułmańskimi hordami kalifatu Umajjadów, które dotarły do Hiszpanii przez północną Afrykę w VII w. Są roślinami bardzo wrażliwymi na zimno, ich uprawa jest trudna. Ich wartość odżywcza wyraża się przede wszystkim w dużej zawartości błonnika i składników mineralnych takich tak wapń i fosfor.
Polecam dania z bakłażan. Można go faszerować, obtaczać w jajku i bułce i smażyć ala schabowe, można robić pasty, można robić wszystko co nam przyjdzie do głowy. Tym razem u mnie będzie z mozzarella, pomidorem, bazylią.
1 średni bakłażan
2 pomidory
mozzarella
spora garść świeżej bazyli
oliwa
sól, pieprz, oregano
ząbek czosnku
mała cebula
parmezan
Bakłażana pokroić na plastry i oprószyć solą. Odstawić na 30 minut. W tym czasie pokroić pomidory i mozzarellę na plastry. Następnie bakłażana umyć i dokładnie osuszyć. Skropić oliwą i usmażyć z każdej strony. Naczynie żaroodporne skropić oliwą. Ułożyć warstwę bakłażanów, następnie pomidory, mozzarellę, doprawić solą, pieprzem, oregano i porwanymi liśćmi bazylii i troszkę skropić oliwą. Przykryć resztą bakłażana, posypać jeszcze odrobina bazylii, doprawić a na wierzchu rozsypać parmezan. Skropić oliwą. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i zapiekać około 25 - 30 minut. Podawać z lampką czerwonego wina! Smacznego!


Warzywa psiankowate 2014

Komentarze

  1. Ja też jestem wielką fanką bakłażana. Super zapiekanka. Dziękuję za dodanie przepisu do mojej akcji psiankowatej.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jestem fanką bakłażana ale zapiekanka bardzo mi odpowiada i mam zamiar zaserwować ją moim gościom. Mam nadzieję, że też będzie im smakować. A

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz