Tyma razem szybko, prosto i smacznie. Bakłażan raz! Papryka dwa! Cebulka i czosnek są! Pomidor dobiega! Nic dodać nic ująć! Można na ciepło z bułeczką czy ryżem. Można na zimno. Jak kto lubi. Pakunek do pracy gotowy! Zapraszam na idealną spółkę!
cebula, pokrojona w kostkę
czosnek
1 bakłażan
1 zielona papryka
1 czerwona papryka
spora garść pomidorków koktajlowych
1 łyżka octu białego balsamicznego
natka pietruszki
szczypta cukru do smaku
sól i pieprz do smaku
pół łyżeczki sumaku
cebula, pokrojona w kostkę
czosnek
1 bakłażan
1 zielona papryka
1 czerwona papryka
spora garść pomidorków koktajlowych
1 łyżka octu białego balsamicznego
natka pietruszki
szczypta cukru do smaku
sól i pieprz do smaku
pół łyżeczki sumaku
Bakłażana kroimy w plastry, każdy plaster na 4 części. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i
smażymy kilka minut. Dodajemy czosnek, smażymy chwilę. Dodajemy pokrojone w paski papryki, smażymy kolejne 3
minuty. Dorzucamy bakłażana i pomidory,, dodajemy ocet, całość lekko solimy. Przykrywamy
pokrywką, dusimy przez 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie. W razie
potrzeby dolewamy odrobinę wody. Całość doprawiamy solą, pieprzem, sumkiem i cukrem do smaku. Przed podaniem
posypujemy natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz