Bakłażan i papryka... czyli dobra spółka

Tyma razem szybko, prosto i smacznie. Bakłażan raz! Papryka dwa! Cebulka i czosnek są! Pomidor dobiega! Nic dodać nic ująć! Można na ciepło z bułeczką czy ryżem. Można na zimno. Jak kto lubi. Pakunek do pracy gotowy! Zapraszam na idealną spółkę!


cebula, pokrojona w kostkę
czosnek
1 bakłażan
1 zielona papryka
1 czerwona papryka
spora garść pomidorków koktajlowych
1 łyżka octu białego balsamicznego
natka pietruszki
szczypta cukru do smaku
sól i pieprz do smaku
pół łyżeczki sumaku



Bakłażana kroimy w plastry, każdy plaster na 4 części.  Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i smażymy kilka minut. Dodajemy czosnek, smażymy chwilę. Dodajemy pokrojone w paski papryki, smażymy kolejne 3 minuty. Dorzucamy bakłażana i pomidory,, dodajemy ocet, całość lekko solimy. Przykrywamy pokrywką, dusimy przez 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie. W razie potrzeby dolewamy odrobinę wody. Całość doprawiamy solą, pieprzem, sumkiem i cukrem do smaku. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.

Komentarze