Albóndigas en salsa de tomate...czyli pulpeciki hiszpańskie

Hiszpańska uczta... Na przystawkę drobne tapas. Grzanki z tapenadą z czarnych oliwek i pomidorkami, mini kanapeczki z chorizo lub szynką serano, grzanki z filecikami anchois...oliwki, karczochy i oczywiście czerwone wino! Uczta. W zanadrzu były klopsiki z mięsa wieprzowo-wołowego w pomidorowym sosie z białym winem! Można podawać z ryżem, z ziemniaki czy po prostu z bagietką. Nic dodać nic ująć. Co poradzę, że uwielbiam gotować! Nie ważne czy za oknem minus 20 czy plus 35 stopni! Każdy czas jest dobry! Przy okazji gubię gdzieś stres dnia codziennego!

250 g mielonej wołowiny
250 g mielonej wieprzowiny
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
1 ząbek czosnku, obrany i przeciśnięty przez praskę
½ cebuli, bardzo drobno posiekanej
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka kminu
1 łyżeczka ostrej papryki pimenton
sól i pieprz
mąka pszenna do obtoczenia pulpetów
oliwa do smażenia 

Sos
2 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula drobno posiekana
1 ząbek czosnku posiekany
0,5l przecieru z pomidorów
1/2 szklanki wytrawnego białego wina
1 laska cynamonu
1 łyżeczka cukru
sól i pieprz

Wszystkie składniki na pulpety dokładnie wymieszać w misce. Następnie uformować z mięsa kulki. Pulpety obtaczamy w mące i smażymy aż się przybrązowią na oliwie z oliwek. W między czasie robimy sos. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej cebulę z czosnkiem. Dodajemy przecier pomidorowy, laskę cynamonu, łyżeczkę cukru i na dużym ogniu redukujemy sos. Dolewamy białe wino. Do sosu dodajemy podsmażone pulpety i gotujemy całość na małym ogniu przez około 10 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z domowymi frytkami lub świeżym pieczywem.

 Smacznego!

Komentarze