Kurki...sezon trwa i goszczą one często ostatnimi czasy na moim stole. jedyna ich wadą jest to że zbierają piasek i ciężko je wyszorować dokładnie. Połówek zasugerował prysznic dla kurek i muszę powiedzieć, że działa. Kurki są idealne. Po prysznicu nie pozostaje nam nic innego jak brać się do dzieła. Tym razem była zupa krem z kurek. Prosta. Aromatyczna. Smaczna. Po prostu idealna! Polecam wszystkim!
300 g kurek
3 marchewki
3 ziemniaki
pietruszka
por
seler
2 ząbki czosnku
mała cebula
sól, pieprz
0,5 l bulionu lub wody
tymianek
masło
Na patelni podsmażyć większą część kurek, kilka odłożyć a potem wykorzystać do dekoracji. Podsmażone kurki dodać do bulionu. Następnie smażyć partiami obrane i pokrojone na plasterki warzywa i również dodawać do bulionu. Całość gotować około 20 minut aż warzywa będą miękkie i będzie można je zmiksować. Następnie całość doprawić. Podsmażyć resztę kurek. Wlać zupę na talerz, skropić kleksami jogurtu naturalnego, posypać kurkami i natką pietruszki.
Smacznego!
300 g kurek
3 marchewki
3 ziemniaki
pietruszka
por
seler
2 ząbki czosnku
mała cebula
sól, pieprz
0,5 l bulionu lub wody
tymianek
masło
Na patelni podsmażyć większą część kurek, kilka odłożyć a potem wykorzystać do dekoracji. Podsmażone kurki dodać do bulionu. Następnie smażyć partiami obrane i pokrojone na plasterki warzywa i również dodawać do bulionu. Całość gotować około 20 minut aż warzywa będą miękkie i będzie można je zmiksować. Następnie całość doprawić. Podsmażyć resztę kurek. Wlać zupę na talerz, skropić kleksami jogurtu naturalnego, posypać kurkami i natką pietruszki.
Smacznego!
Choć za zupami nie przepadam- to taki krem wsunęłabym od razu- lubię kurki i chyba czas się wybrać na grzyby..:)
OdpowiedzUsuńJest przepyszny! Polecam i zachęcam!
OdpowiedzUsuń