Polędwiczki wieprzowe z kurkami

Było o jagodach a teraz nów kurki. Takie małe fajne i żółte:) Tym razem jako proste acz wykwintne danie obiadowe. Można podać z ryżem, makaronem, ziemniakami a także w wersji bardziej wykwintnej mogą być małe kopytka. Nic tylko gotować i zajadać. Zachwycać gości. Zbierać pochwały.

1 duża polędwiczka wieprzowa
400g kurek
3 łyżki śmietany 18%
1 mała cebulka
masło klarowane
olej
sól, pieprz do smaku
natka pietruszki do dekoracji
2 ząbki czosnku
pół szklanki wody lub bulionu

Polędwiczki oczyścić z białych błon i pokroić w ukośne plastry o szerokości ok. 1,5cm. Lekko rozbić tłuczkiem. Doprawić solą i pieprzem, skropić olejem wymieszanym z czosnkiem i posiekaną natką pietruszki. Tak przygotowane polędwiczki odstawić na dobę do lodówki. Kurki oczyścić z piasku i dokładnie umyć. Na patelni rozgrzać masło klarowane, wrzucić posiekaną cebulkę i zeszklić. Dodać kurki. Dusić ok. 20 min na średnim ogniu. Polędwiczki obsmażyć na patelni grillowej z każdej strony. Przełożyć do garnka. Dolać bulion i dusić razem około 10 minut. Do uduszonych kurek dodać śmietankę. Sos kurkowo-śmietanowy dodać do polędwiczki i pogotować razem około 5 minut. Podawać z ryżem lub makaronem.
 

Komentarze