Jagodowy sernik na zimno

Jagody, jagódki...pycha! Były w pierogach, był koktajl jagodowy z mlekiem kokosowym, było musli z jagodami i już sama nie wiem co! Teraz jest sernik. Na zimno bo za gorąco aby odpalić piekarnik. Idealny na upały. Nie za słodki, nie za duży ale w sam raz:) Polecam tak na co dzień aby zaspokoić ochotę na słodkie ale też doskonały na przyjęcie czy inną wielką okazję. Spróbujcie a będziecie zachwyceni!
120 g herbatników
100 g roztopionego masła
150 - 200g świeżych jagód
200 g sera twarogowego
325 ml śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
Jagody dokładnie umyć i osuszyć. Herbatniki rozkruszyć i wymieszać z masłem. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub folią a następnie na spód wyłożyć masę herbatnikową, ugnieść i wstawić do lodówki. Jagody zmiksować. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody. Lekko ostudzoną dodać do jagód. Wymieszać. Do miski przełożyć ser biały, dodać cukier i wymieszać. W osobnej misce ubić śmietanę kremówkę. Do sera dodać mus jagodowy i wymieszać. Następnie dodać bitą śmietanę i dokładnie ale delikatnie wymieszać. Masę wylać na spód herbatnikowy i wstawić do lodówki. Chłodzić najlepiej całą noc. Przed podaniem można udekorować jagodami, bitą śmietaną lub czym kto ma ochotę.

Komentarze

  1. Sernik z jagodami, przepyszny, nie myślałem, że aż tak będzie smakował.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz