Bób. Młode ziemniaczki. Deczko boczku.

Jest sezon na dobre rzeczy do jedzenia! Ostatnio na moim stole gości bób. Był z kurkami. Był makaron z bobem i suszonymi pomidorami. Był bób po prostu. Teraz będzie bób z młodymi ziemniaczkami, koperkiem i boczkiem. Proste i idealne danie. Banalnie proste. A jak smakuje:)

 na 2 porcje
około 6 średnich ziemniaków
szklanka bobu
100 g boczku
mała cebula
ząbek czosnku
pęczek koperku
sos: 3 łyżki oliwy, 2 łyżki octu winnego lub jabłkowego, 1 łyżeczka musztardy
sól, pieprz

Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach. Ostudzone obrać i pokroić w kostkę, nie za małą:) Ugotować również bób. Ostudzić i obrać. Dodać do pokrojonych ziemniaków. Pokroić koperek i do miseczki z bobem i ziemniaczkami. Cebulę i boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Wymieszać składniki na sos razem z startym ząbkiem czosnku. Idealny do tego słoiczek po musztardzie. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Smacznego!

Komentarze