Wracając do sobotnich zakupów. W koszyczku znalazł swoje miejsce i bób i kurki. Ładne, żółciutkie i pyszne. Było idealne śniadanie w niedzielę. Z reszty powstało pyszne danie, które moja "druga" połowa zjadła ze smakiem i komplementując, że było pyszne i chcę więcej! Danie nie jest trudne a naprawdę bardzo dobre! Muszę przyznać, że to doskonałe połączenie!
Teraz pora na dania ze świeżymi warzywami i owocami. Naprawdę każdy znajdzie coś dla siebie. To pora roku, którą lubię ze względu na mnogość pysznych rzeczy na straganach!
30 dag ugotowanego al dente bobu
30 dag kurek
10 dag boczku lub bekonu
cebula
2 ząbki czosnku
chili
sól, pieprz
masło
parmezan do starcia
Ugotowany bób obrać z łupinek. Boczek pokroić w kostkę, podobnie cebulę, czosnek i chili. Kurki dokładnie umyć aby pozbyć się piasku, co by nie trzeszczał w zębach:) większe przekroić a małe zostawić w całości. Oczyszczone kurki podsmażyć na maśle. Na drugiej patelni usmażyć boczek. W trakcie dodać pokrojoną cebulę, czosnek i chili. Smażyć jeszcze kilka chwil. Dodać podsmażone kurki i bób. Całość delikatnie wymieszać. Doprawić sola i pieprzem. Przełożyć na talerz, posypać parmezanem i podawać.
Smacznego!
Teraz pora na dania ze świeżymi warzywami i owocami. Naprawdę każdy znajdzie coś dla siebie. To pora roku, którą lubię ze względu na mnogość pysznych rzeczy na straganach!
30 dag ugotowanego al dente bobu
30 dag kurek
10 dag boczku lub bekonu
cebula
2 ząbki czosnku
chili
sól, pieprz
masło
parmezan do starcia
Ugotowany bób obrać z łupinek. Boczek pokroić w kostkę, podobnie cebulę, czosnek i chili. Kurki dokładnie umyć aby pozbyć się piasku, co by nie trzeszczał w zębach:) większe przekroić a małe zostawić w całości. Oczyszczone kurki podsmażyć na maśle. Na drugiej patelni usmażyć boczek. W trakcie dodać pokrojoną cebulę, czosnek i chili. Smażyć jeszcze kilka chwil. Dodać podsmażone kurki i bób. Całość delikatnie wymieszać. Doprawić sola i pieprzem. Przełożyć na talerz, posypać parmezanem i podawać.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz