Tarty, tarty, tarty.....

Tarty wbrew pozorom to szybkie i proste danie do wykonania. Środek tarty to nasza inwencja twórcza. Możemy dodać to co lubimy najbardziej lub szukać inspiracji i korzystać z gotowych przepisów. Ciasto możemy zrobić sami a możemy też kupić gotowe ciasto francuskie. Wybór zostawiam Wam!
U mnie były cztery na specjalne zamówienie. Zdążyłam uwiecznić trzy na zdjęciach. Niestety nie są najpiękniejsze te zdjęcia bo szybko znikły i ruszyły w drogę na Komunię. Były pyszne!

                                              
ciasto na 1 porcję
200 g mąki
150 g masła
jajko
łyżka śmietany


farsz nr 1
200g sera camembert
100 g żurawiny
80 g migdałów w płatkach
200 g śmietany 18%
1 jajko
3 łyżki tartego parmezanu
sól, pieprz





farsz nr 2
2 gruszki
200 g gorgonzoli
100 g orzechów włoskich
200 g śmietany 18%
1 jajko
sól, pieprz







farsz nr 3
200 g piersi z kurczaka
spora cukinia
opakowanie pomidorków koktajlowych
ser feta
pół słoika suszonych pomidorów
sól, pieprz, słodka papryka






Zagnieść ciasto z podanych składników. Wstawić do lodówki a w między czasie przygotować farsz albo farsze na tarty.

Farsz nr 1 - camembert pokroić na kawałki, płatki migdałowe uprażyć. W misce wymieszać śmietanę z jajkiem i parmezanem. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia a następnie ciastem. Ciasto wstawić na 20 minut do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Na podpieczony spód wyłożyć ser, migdały, żurawinę i zalać śmietaną. Wstawić do piekarnika na 20 minut i 180 stopni.

Farsz nr 2  - gruszki obrać i pokroić na kawałki. W misce wymieszać śmietanę z jajkiem. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia a następnie ciastem. Ciasto wstawić na 20 minut do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Na podpieczony spód wyłożyć pokrojone gruszki, orzechy włoskie, ser i zalać śmietaną. Wstawić do piekarnika na 20 minut i 180 stopni.

Farsz nr 3 - kurczaka pokroić w obtoczyć w papryce i usmażyć na patelni. Cukinię pokroić w kostkę i zgrilować. W misce wymieszać śmietanę z jajkiem i parmezanem. Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia a następnie ciastem. Ciasto wstawić na 20 minut do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Na podpieczony spód wyłożyć ser, kurczaka, cukinię, suszone pomidory i pomidorki koktajlowe i zalać śmietaną. Wstawić do piekarnika na 20 minut i 180 stopni.

Komentarze