Ratatouille vel Ratatuja warzywna


Warzywa, warzywa... duży wybór. Codziennie odkrywam jakieś nowe. Wczoraj był to młody kabaczek. W lodówce znalazła się papryka, cukinia, bakłażan i parę innych drobiazgów. I tak powstała ratatuja vel ratatouille. Danie z filmu:) Proste ale zachwyca krytyka kulinarnego! Ratatuja to smak dzieciństwa i to jest przepis na danie idealne! Pamiętacie?
Dobre danie. Może mieć wiele kombinacji. Dobre danie na obiad i też idealne na lunch do pracy. Do pudełeczka a potem zajadamy ze smakiem. Nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Każdy z nas umie pokroić warzywa i zgodnie z przepisem podsmażyć i dusić w pomidorach. A co to jest ta ratatuja?
Ratatouille (czasem używana spolszczona nazwa ratatuj) – jarska potrawa prowansalska. Danie to opiera się na składnikach warzywnych, przede wszystkim na bakłażanach, cukinii  papryce, cebuli i pomidorach.
Podobne potrawy znane są w całym basenie Morz Śródziemnego, są to np., peperonata (Włochy), pisto (Andaluzja), briam (Grecja), bohemienne (Prowansja) samfaina (Katalonia), tumbet (Majorka) i kapunata (Malta).

papryka pomarańczowa
papryka czerwona
bakłażan
cukinia
pomidory w puszcze
cebula
3 ząbki czosnku
papryczka chili czerwona
olej
sól, pieprz, papryka wędzona, cukier
świeża bazylia
Warzywa pokrój w równą kostkę. Rozgrzej oliwę, kolejno wrzucaj warzywa (od najtwardszych do najbardziej miękkich).
Przypraw solą, pieprzem i papryką wędzoną. Duś kilkanaście minut. Na końcu dodaj pomidory z puszki i duś razem jeszcze około 15 minut aż warzywa będą miękkie.
Proste prawda? Można podać z ryżem, dobrym pieczywem a także jako dodatek do obiadu. Smacznego!

Komentarze