Placuszki z miodem i orzechami czyli trochę Grecji z Warszawą w tle

Dzień wolny to i więcej czasu na zrobienie dobrego śniadania. Śniadanie to podstawowy posiłek dnia. Dodaje nam energii na cały dzień. Tak też było i dziś. Placki, placuszki...zagościły na moim stole. Inspirowane przepisem z bloga Filozofia Smaku. Trzeba im przyznać że są bardzo proste a jakie smaczne!
Na moim śniadaniowym stole zagościły dziś Tiganites (τηγανίτες) to greckie naleśniki. Proste i szybkie do zrobienia. Idealne śniadanie dla mnie. Fajnie byłoby zajadać je z kimś ale nie zawsze tak się układa. Tym bardziej poprawiły mi humor:)
1 szklanka mąki
3/4 szklanki mleka
1 jajko
1 łyżka cukru
1 łyżka oliwy

W misce umieszczamy przesianą mąkę, wlewamy mleko, dodajemy jajko, cukier, oliwę. Mieszamy do połączenia. Odstawiamy ciasto na 15 minut. Przed smażeniem należy przemieszać ciasto. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wlewamy małe porcje ciasta i smażymy placuszki z obu stron. Odkładamy je na papierowy ręcznik. U mnie były z orzechami włoskimi, miodem, jogurtem naturalnym oprószone odrobiną cynamonu.



Komentarze