Eksperymenty kulinarne z pizzą. Poprzednia z różnych względów nie zasługiwała na podzielenie się przepisem na nią ani zdjęciami. Pizza była taka sobie. Tym razem przyłożyłam się. Trochę poczytałam o pizzy. Jaka mąka. Czy z drożdżami czy bez. Z oliwa czy bez. I tak dalej i tak dalej.
Użyłam mąki pszennej i mąki chlebowej. I muszę przyznać że ciasto wyszło dobre tym razem. Teraz dla odmiany trzeba popracować nad czasem pieczenia i grubością ciasta. Połówkowi smakowało choć podzielił się swoimi uwagami i dotyczyły one właśnie grubości ciasta. Chyba ja też jednak wolę cieńsze ciasto. Następnym razem pizza będzie cieńsza. Porcja ciasta wystarczy zatem na dwie, okrągłe pizze o średnicy 32 cm.
Pomijając wszystkie przygody i próby, uważam że ciasto jest dobre i będę je robić. Będę eksperymentować z grubością i kompozycją składników. Polecam wszystkim!
I jeszcze jedno. Ciasto rosło w lodówce. Trzymałam je dobę i muszę powiedzieć, że urosło bardzo pięknie. Może to jego sekret? Można surowe ciasto w lodówce trzymać do 2 dni, natomiast zamrożone do 3 miesięcy. Przed zamrożeniem lub trzymaniem w lodówce należy nasmarować je oliwą. Przed użyciem rozmrozić i pozwolić mu się ogrzać.
U mnie tym razem była ze szparagami, z szynką szwarcwaldzką, pomidorkami i mozzarellą. No o i oczywiście z sosem, tym razem był to sos paprykowy!
ciast
250g mąki pszennej
50g mąki chlebowej
łyżka oleju
szczypta soli
8g suszonych drożdży
200ml ciepłej ale nie gorącej wody
Z podanych składników zagnieść ciasto. Natrzeć oliwą i jeśli wykorzystamy do 2 dni to włożyć do lodówki jeśli planujemy nie wykorzystać go od razu to do woreczka i do zamrażarki.
Farsz
pęczek zielonych szparagów
opakowanie szynki szwardzwalckiej
kilka pomidorków kotajlowych
opakowanie mozzarelli w wiórkach
oliwa
sos paprykowy lub tradycyjny sos pomidorowy
oregano
Piekarnik nagrzać do 240 stopni. Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce i ugotować al'dente. Od razu po ugotowaniu wrzucić do zimnej wody, najlepiej z kostkami lodu aby zatrzymać proces gotowania. Na blaszce rozłożyć ciasto. Posamrować sosem. Szparagi przekroić wzdłuż na pół i ułożyć na pizzy. Pomidorki pokroić na ćwiartki i dodać do pizzy. Przykryć szynką, posypać mozzarellą, oregano i skropić oliwą. Wstawić do gorącego piekarnika na 10 minut.
Smacznego!!!
Użyłam mąki pszennej i mąki chlebowej. I muszę przyznać że ciasto wyszło dobre tym razem. Teraz dla odmiany trzeba popracować nad czasem pieczenia i grubością ciasta. Połówkowi smakowało choć podzielił się swoimi uwagami i dotyczyły one właśnie grubości ciasta. Chyba ja też jednak wolę cieńsze ciasto. Następnym razem pizza będzie cieńsza. Porcja ciasta wystarczy zatem na dwie, okrągłe pizze o średnicy 32 cm.
Pomijając wszystkie przygody i próby, uważam że ciasto jest dobre i będę je robić. Będę eksperymentować z grubością i kompozycją składników. Polecam wszystkim!
I jeszcze jedno. Ciasto rosło w lodówce. Trzymałam je dobę i muszę powiedzieć, że urosło bardzo pięknie. Może to jego sekret? Można surowe ciasto w lodówce trzymać do 2 dni, natomiast zamrożone do 3 miesięcy. Przed zamrożeniem lub trzymaniem w lodówce należy nasmarować je oliwą. Przed użyciem rozmrozić i pozwolić mu się ogrzać.
U mnie tym razem była ze szparagami, z szynką szwarcwaldzką, pomidorkami i mozzarellą. No o i oczywiście z sosem, tym razem był to sos paprykowy!
ciast
250g mąki pszennej
50g mąki chlebowej
łyżka oleju
szczypta soli
8g suszonych drożdży
200ml ciepłej ale nie gorącej wody
Z podanych składników zagnieść ciasto. Natrzeć oliwą i jeśli wykorzystamy do 2 dni to włożyć do lodówki jeśli planujemy nie wykorzystać go od razu to do woreczka i do zamrażarki.
Farsz
pęczek zielonych szparagów
opakowanie szynki szwardzwalckiej
kilka pomidorków kotajlowych
opakowanie mozzarelli w wiórkach
oliwa
sos paprykowy lub tradycyjny sos pomidorowy
oregano
Piekarnik nagrzać do 240 stopni. Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce i ugotować al'dente. Od razu po ugotowaniu wrzucić do zimnej wody, najlepiej z kostkami lodu aby zatrzymać proces gotowania. Na blaszce rozłożyć ciasto. Posamrować sosem. Szparagi przekroić wzdłuż na pół i ułożyć na pizzy. Pomidorki pokroić na ćwiartki i dodać do pizzy. Przykryć szynką, posypać mozzarellą, oregano i skropić oliwą. Wstawić do gorącego piekarnika na 10 minut.
Smacznego!!!
Oryginalny pomysł- zapewne równie smaczna jak i oryginalna:)
OdpowiedzUsuńByła idealna. Zniknęła w kilka chwil. Idealna porcja dla dwojga:)
OdpowiedzUsuń