Tort urodzinowy z Shermanem!

Obiecałam i słowo się rzekło, czas robienia tortu nastał. Zebrałam wymagania. Smaki i dodatki. I przystąpiłam do robienia. Postanowiłam to podzielić na kilka dni. Biszkopty można upiec 2-3 dni wcześniej niż będziemy robić tort. Muszą dobrze wystygnąć nim pokryjemy je kremem, ozdobimy Panem Shermanem i truskawkami. Mam nadzieję, że będzie tak dobry jak wygląda. Dwa biszkopty. Duży jasny. Mały ciemny. Dwa kremy. Krówkowy i czekoladowy. Truskawki. Dżem porzeczkowy. Poncz alkoholowy do nasączenia. Migdały prażone i truskawki do ozdoby. Nic tylko wcinać. Smakował chyba wszystkim. Najważniejsze że jubilatka była ucieszona! I z tego wszystkiego nie ma zdjęcia z Shermanem:(
Biszkopt jasny

5 jajek
¾ szkl cukru pudru
1/3 szkl maki ziemniaczanej
2/3 szkl maki tortowej

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywna pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, a następnie żółtka. Mąki wymieszać razem i dodać do masy. Delikatnie wymieszać szpatułką lub robotem na niskich obrotach. Masa musi być dobrze napowietrzona co by nam biszkopt wyrósł. Przełożyć do tortownicy 24 cm. W tortownicy tylko dno jej wykładam papierem do pieczenia. Piekę 35 minut lub do suchego patyczka w 165 stopniach.

Biszkopt ciemny

5 jajek
¾ szkl cukru pudru
1/3 szkl kakao
2/3 szkl maki tortowej

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywna pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, a następnie żółtka. Mąkę wymieszać razem z kakao i dodać do masy. Delikatnie wymieszać szpatułką lub robotem na niskich obrotach. Masa musi być dobrze napowietrzona co by nam biszkopt wyrósł. Przełożyć do tortownicy 20 cm, co by był mniejszy i wyższy aby powstał tort piętrowy. W tortownicy tylko dno jej wykładam papierem do pieczenia. Piekę 35 minut lub do suchego patyczka w 165 stopniach
Masa krówkowa

500 g serka mascarpone
600 ml kremówki
300 – 400 g masy kajmakowej

Mascarpone delikatnie wymieszać z masą krówkową. Kremówkę ubić na sztywno. Obie masy dokładnie ale delikatnie wymieszać. Na czas przygotowywania reszty składników trzymać w lodówce.

Masa czekoladowa

300 ml kremówki
100 g czekolady gorzkiej
250 g mascarpone
1/3 szkl cukru pudru

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Do prawie przestudzonej dodać mascarpanoe i dokładnie wymieszać. Ubić śmietanę kremówkę na sztywno z cukrem pudrem. Obie masy delikatnie wymieszać i odstawić do lodówki.

Poncz do nasączenia tortu ciemny

Szklanka letniej kawy
6 łyżek alkoholu (może być koniak, whisky, rum, amaretto lub inny lubiany)

Kawę wymieszać z alkoholem

Poncz do nasączenia tortu jasny

szklanka letniej herbaty
6 łyżek alkoholu (może być koniak, whisky, rum, amaretto lub inny lubiany)

Herbatę wymieszać z alkoholem
Wykonanie

Blaty, każdy rozkroić na 3 części. Każdy po kolei, przed użyciem nasączyć dokładnie ponczem. Następnie posmarować cienka warstwą dżemu porzeczkowego. Ułożyć na dżemie warstwę masy krówkowej. W pierwszej kolejności wykonujemy czynności z jasnym blatem. Dokładnie tak samo postępujemy z ciemnym, z tą różnica że przekładamy go kremem czekoladowym.  Na wierzchu układamy Pana Shermana. Ozdabiamy tort uprażonymi płatkami migdałowymi i pokrojonymi w plasterki truskawkami

Komentarze