Obiecałam i słowo się rzekło, czas robienia tortu
nastał. Zebrałam wymagania. Smaki i dodatki. I przystąpiłam do robienia.
Postanowiłam to podzielić na kilka dni. Biszkopty można upiec 2-3 dni
wcześniej niż będziemy robić tort. Muszą dobrze
wystygnąć nim pokryjemy je kremem, ozdobimy Panem Shermanem i
truskawkami. Mam nadzieję, że będzie tak dobry jak wygląda. Dwa
biszkopty. Duży jasny. Mały ciemny. Dwa kremy. Krówkowy i czekoladowy.
Truskawki. Dżem porzeczkowy. Poncz alkoholowy do nasączenia.
Migdały prażone i truskawki do ozdoby. Nic tylko wcinać. Smakował chyba
wszystkim. Najważniejsze że jubilatka była ucieszona! I z tego wszystkiego nie ma zdjęcia z Shermanem:(
Biszkopt jasny
5 jajek
¾ szkl cukru pudru
1/3 szkl maki ziemniaczanej
2/3 szkl maki tortowej
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywna pianę.
Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, a następnie żółtka. Mąki
wymieszać razem i dodać do masy. Delikatnie wymieszać szpatułką lub
robotem na niskich obrotach. Masa musi być dobrze
napowietrzona co by nam biszkopt wyrósł. Przełożyć do tortownicy 24 cm.
W tortownicy tylko dno jej wykładam papierem do pieczenia. Piekę 35
minut lub do suchego patyczka w 165 stopniach.
Biszkopt ciemny
5 jajek
¾ szkl cukru pudru
1/3 szkl kakao
2/3 szkl maki tortowej
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywna pianę.
Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, a następnie żółtka. Mąkę
wymieszać razem z kakao i dodać do masy. Delikatnie wymieszać szpatułką
lub robotem na niskich obrotach. Masa musi
być dobrze napowietrzona co by nam biszkopt wyrósł. Przełożyć do
tortownicy 20 cm, co by był mniejszy i wyższy aby powstał tort piętrowy.
W tortownicy tylko dno jej wykładam papierem do pieczenia. Piekę 35
minut lub do suchego patyczka w 165 stopniach
Masa krówkowa
500 g serka mascarpone
600 ml kremówki
300 – 400 g masy kajmakowej
Mascarpone delikatnie wymieszać z masą krówkową.
Kremówkę ubić na sztywno. Obie masy dokładnie ale delikatnie wymieszać.
Na czas przygotowywania reszty składników trzymać w lodówce.
Masa czekoladowa
300 ml kremówki
100 g czekolady gorzkiej
250 g mascarpone
1/3 szkl cukru pudru
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Do prawie
przestudzonej dodać mascarpanoe i dokładnie wymieszać. Ubić śmietanę
kremówkę na sztywno z cukrem pudrem. Obie masy delikatnie wymieszać i
odstawić do lodówki.
Poncz do nasączenia tortu ciemny
Szklanka letniej kawy
6 łyżek alkoholu (może być koniak, whisky, rum, amaretto lub inny lubiany)
Kawę wymieszać z alkoholem
Poncz do nasączenia tortu jasny
szklanka letniej herbaty
6 łyżek alkoholu (może być koniak, whisky, rum, amaretto lub inny lubiany)
Herbatę wymieszać z alkoholem
Wykonanie
Blaty, każdy rozkroić na 3 części. Każdy po kolei,
przed użyciem nasączyć dokładnie ponczem. Następnie posmarować cienka
warstwą dżemu porzeczkowego. Ułożyć na dżemie warstwę masy krówkowej. W
pierwszej kolejności wykonujemy czynności z
jasnym blatem. Dokładnie tak samo postępujemy z ciemnym, z tą różnica
że przekładamy go kremem czekoladowym. Na wierzchu układamy Pana
Shermana. Ozdabiamy tort uprażonymi płatkami migdałowymi i pokrojonymi w
plasterki truskawkami
Komentarze
Prześlij komentarz