Botwinka....pycha. Jako, że weekend majowy był zimny i zamiast zajadać się botwinką na ciepło to zjadałam chłodnik z jajeczkiem. Oj dobry (przepis gości już na blogu). Jako że botwinki było dużo to powstała tarta z botwinką w roli głównej. Oj dobra była... Prosta. Smaczna. Szybka w wykonaniu. Zachęcam do wypróbowania i zjedzenia.
Ciasto
250g mąki pszennej z pełnego przemiału
150g masła
1 łyżeczka soli
szczypta cukru
1 jajko
1 łyżka zimnego mleka
Farsz
duży pęczek botwinki
1 cebula
ząbek czosnku
100 g wędzonego łososia
opakowanie fety
parmezan do posypania
garść orzechów włoskich
sól, pieprz, gałka muszkatułowa
200 ml śmietany 18% oraz 100 ml śmietany kremówki
2 jajka
Z podanych składników na ciasto zagnieść je i odstawić do lodówki na godzinę. W tym czasie przygotować farsz. Wysmarować formę do tarty olejem. Rozwałkować ciasto i wyłożyć nim formę. Przed pieczeniem w piekarniku nagrzanym do 190 stopni po nakłuwać ciasto i obciążyć np. suszonym grochem. Piec 20 minut.
Drobno pokroić umytą botwinkę. Cebulą pokroić w drobną kostkę a czosnek przecisnąć przez praskę. Łososia pokroić na drobne kawałki. Fetę w średnią kostkę a orzechy na nie duże kawałki. Do miski wlać obie śmietany i wbić jajka. Dokładnie wymieszać trzepaczką. Zetrzeć gałkę, dodać cebulę, czosnek, łososia i orzechy..
Na upieczony spód wysypać pokrojona botwinkę a następnie wlać masę śmietanowo-jajeczną. Posypać pokrojona fetą i parmezanem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 40 minut. Smacznego!
Ciasto
250g mąki pszennej z pełnego przemiału
150g masła
1 łyżeczka soli
szczypta cukru
1 jajko
1 łyżka zimnego mleka
Farsz
duży pęczek botwinki
1 cebula
ząbek czosnku
100 g wędzonego łososia
opakowanie fety
parmezan do posypania
garść orzechów włoskich
sól, pieprz, gałka muszkatułowa
200 ml śmietany 18% oraz 100 ml śmietany kremówki
2 jajka
Z podanych składników na ciasto zagnieść je i odstawić do lodówki na godzinę. W tym czasie przygotować farsz. Wysmarować formę do tarty olejem. Rozwałkować ciasto i wyłożyć nim formę. Przed pieczeniem w piekarniku nagrzanym do 190 stopni po nakłuwać ciasto i obciążyć np. suszonym grochem. Piec 20 minut.
Drobno pokroić umytą botwinkę. Cebulą pokroić w drobną kostkę a czosnek przecisnąć przez praskę. Łososia pokroić na drobne kawałki. Fetę w średnią kostkę a orzechy na nie duże kawałki. Do miski wlać obie śmietany i wbić jajka. Dokładnie wymieszać trzepaczką. Zetrzeć gałkę, dodać cebulę, czosnek, łososia i orzechy..
Na upieczony spód wysypać pokrojona botwinkę a następnie wlać masę śmietanowo-jajeczną. Posypać pokrojona fetą i parmezanem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 40 minut. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz