Pulpeciki z dorsza w sosie koperkowo - chrzanowym

Gotowanie, jedzenie. Jedzenie, gotowanie. I tak w kółko. Lubię to cały czas ale nie ukrywam, że lubię to robić dla kogoś i z kimś. To naprawdę fajna sprawa. Szczególnie gotowanie dla kogoś. Dla kogoś kto docenia i smakuje to co robię. To dodaje skrzydeł! Chcę się bardziej starać! Doskonalić swoje umiejętności.
Tym razem powstały pulpeciki z dorsza w sosie chrzanowo - koperkowym. Niestety zjadły się same. Nie było nikogo kto razem ze mną zjadł klopsiki. Klopsiki są proste w przygotowaniu. Idealne dla dzieci. Wtedy zrobiłabym wersję tylko w sosie koperkowym, bez chrzanu bo mogły by być za ostre. Polecam i zachęcam do wypróbowania.
0,50kg dorsza u mnie była polędwica
1 jako
Mała cebula
Ząbek czosnku
Pęczek koperku
Bułka sucha, mała
200 ml śmietany 18%
3 łyżki chrzanu
Sól, pieprz
1,5 szklanki bulionu
2 łyżki maki
Dorsza zmielić na gładką masę. Pokroić w drobna kostkę cebulę i czosnek, koperek posiekać. Do miski z ryba dodać cebulę, czosnek i trochę mniej niż połowę koperku. Dołożyć jajko i bułkę uprzednio namoczoną w mleku lub wodzie  i odciśnięta przed dołożeniem. Doprawić sola i pieprzem. Wyrobić masę. Formować klopsiki i włożyć do gotującego się bulionu. Gotować około 20 minut. Pod koniec gotowania dodać śmietanę wymieszana z chrzanem, koperkiem i dwoma łyżkami mąki. Wymieszać delikatnie aby nie rozpadły się klopsiki. Podawać z ryżem, ziemniakami lub kuskusem.

Komentarze