Gotowanie, jedzenie. Jedzenie, gotowanie. I tak w
kółko. Lubię to cały czas ale nie ukrywam, że lubię to robić dla kogoś i
z kimś. To naprawdę fajna sprawa. Szczególnie gotowanie dla kogoś. Dla
kogoś kto docenia i smakuje to co robię. To
dodaje skrzydeł! Chcę się bardziej starać! Doskonalić swoje
umiejętności.
Tym razem powstały pulpeciki z dorsza w sosie chrzanowo - koperkowym. Niestety zjadły się same. Nie było nikogo kto
razem ze mną zjadł klopsiki. Klopsiki są proste w przygotowaniu. Idealne
dla dzieci. Wtedy zrobiłabym wersję tylko w sosie
koperkowym, bez chrzanu bo mogły by być za ostre. Polecam i zachęcam do
wypróbowania.
0,50kg dorsza u mnie była polędwica
1 jako
Mała cebula
Ząbek czosnku
Pęczek koperku
Bułka sucha, mała
200 ml śmietany 18%
3 łyżki chrzanu
Sól, pieprz
1,5 szklanki bulionu
2 łyżki maki
Dorsza zmielić na gładką masę. Pokroić w drobna
kostkę cebulę i czosnek, koperek posiekać. Do miski z ryba dodać cebulę,
czosnek i trochę mniej niż połowę koperku. Dołożyć jajko i bułkę
uprzednio namoczoną w mleku lub wodzie i odciśnięta
przed dołożeniem. Doprawić sola i pieprzem. Wyrobić masę. Formować
klopsiki i włożyć do gotującego się bulionu. Gotować około 20 minut. Pod
koniec gotowania dodać śmietanę wymieszana z chrzanem, koperkiem i
dwoma łyżkami mąki. Wymieszać delikatnie aby nie
rozpadły się klopsiki. Podawać z ryżem, ziemniakami lub kuskusem.
Komentarze
Prześlij komentarz