Mazurek czekoladowo-kawowy z pijanymi wiśniami

Mazurki. Jak zawsze u nas w domu były tradycyjne czyli kajmakowy i czekoladowy i jeszcze z czasem zagościł na naszym stole mazurek orzechowy. W tym roku pojawił się jeden nowy. Kawowo-czekoladowy. Muszę przyznać, że wyborny. Prosty. Szybki. Tak samo jak szybko się robi tak samo szybko znika! Inspiracją do mazurka był przepis ze strony Kwestia Smaku.
170 g mąki pszennej
80 g mąki ziemniaczanej 
3 łyżki kakao
50 g cukru 
150 g zimnego masła
1 jajko


125 ml śmietanki kremowej 30%
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
30 g masła
100 g mlecznej czekolady
50 g gorzkiej czekolady

wiśnie z nalewki wiśniowej
 
Do miski przesiać mąkę pszenną, dodać mąkę ziemniaczaną, kakao, cynamon cukier i pokrojone na kawałeczki masło. Wymieszać palcami. Dodać jajko i zagnieść ciasto łącząc wszystkie składniki w jednolitą kulę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Ciastem wyłożyć spód i około 1 cm boków. Cały spód podziurkować widelcem. Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Wstawić blaszkę z ciastem i piec przez 35 minut. Wyjąć z piekarnika.  

Do rondelka wlać śmietankę, dodać kawę i kardamon i mieszając podgrzewać, aż kawa się rozpuści. Odstawić z ognia, dodać masło i połamaną na kosteczki czekoladę i mieszając roztopić na gładką polewę. Masę wylać na upieczony spód. Wystawić do lodówki aby polewa zgęstniała. Wyłożyć wiśnie. Zajadać! 

Komentarze

Prześlij komentarz