Mazurki. Jak zawsze u nas w domu były tradycyjne czyli kajmakowy i czekoladowy i jeszcze z czasem zagościł na naszym stole mazurek orzechowy. W tym roku pojawił się jeden nowy. Kawowo-czekoladowy. Muszę przyznać, że wyborny. Prosty. Szybki. Tak samo jak szybko się robi tak samo szybko znika! Inspiracją do mazurka był przepis ze strony Kwestia Smaku.
170 g mąki pszennej
80 g mąki ziemniaczanej
3 łyżki kakao
50 g cukru
150 g zimnego masła
1 jajko
125 ml śmietanki kremowej 30%
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
30 g masła
100 g mlecznej czekolady
170 g mąki pszennej
80 g mąki ziemniaczanej
3 łyżki kakao
50 g cukru
150 g zimnego masła
1 jajko
125 ml śmietanki kremowej 30%
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
30 g masła
100 g mlecznej czekolady
50 g gorzkiej czekolady
wiśnie z nalewki wiśniowej
wiśnie z nalewki wiśniowej
Do miski przesiać mąkę pszenną,
dodać mąkę ziemniaczaną, kakao, cynamon cukier i pokrojone na kawałeczki
masło. Wymieszać palcami. Dodać jajko i zagnieść ciasto łącząc wszystkie składniki
w jednolitą kulę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Ciastem wyłożyć spód i około 1 cm boków. Cały spód podziurkować
widelcem. Piekarnik nagrzać do 160
stopni. Wstawić blaszkę z ciastem i
piec przez 35 minut. Wyjąć z piekarnika.
Do rondelka wlać
śmietankę, dodać kawę i kardamon i mieszając podgrzewać, aż kawa się
rozpuści. Odstawić z ognia, dodać masło i połamaną na kosteczki czekoladę
i mieszając roztopić na gładką polewę. Masę wylać na upieczony spód. Wystawić do lodówki aby polewa zgęstniała. Wyłożyć wiśnie. Zajadać!
Wygląda baardzo zachęcająco:)
OdpowiedzUsuń