Gulasz z papryką, oliwkami i kaparami w sosie pomidorowym

Ostatnio dużo gotowałam, bo były święta. Dania jednak były takie bardziej tradycyjne a nie moje i kombinowane. Brakowało mi ego kombinowania w kuchni. Dziś będąc na zakupach, przechadzając się niespiesznie po sklepie szukałam inspiracji na dobry obiad. Do koszyka wpadały różne rzeczy. Przypadkowe i mniej przypadkowe. Wśród nich znalazła się wieprzowina na gulasz, papryka, oliwki czarne, cukinia, bakłażan....trochę tego było. W garnku wylądowało:
250 g wieprzowiny na gulasz
1 papryka czerwona
spory ząbek czosnku
cebula
papryczka chili
2 łyżeczki kaparów
2 łyżki czarnych oliwek pokrojonych w plasterki
oliwa
sól, pieprz
czerwona wędzona papryka
3 łyżeczki przecieru pomidorowego
szklanka bulionu
 Wieprzowinę pokroić na cienkie kawałki a następnie przesmażyć na oliwie. Odstawić. Cebulę, papryczkę chili i czosnek pokroić w drobną kostkę a następnie przesmażyć na oliwie. W między czasie pokroić paprykę w kostkę. Dodać do cebuli i chwilę smażyć razem. Dodać podsmażone mięso. Wlać bulion i dodać koncentrat pomidorowy, paprykę wędzoną i doprawić solą, pieprzem. Dusić razem około 10 - 15 minut. Następnie dodać oliwki i kapary i dusić razem kolejne 10 minut. Spróbować. Jeśli trzeba doprawić.
* za miast bulionu można dodać lampkę czerwonego wina
** można dodać również pomidory w puszcze
*** gulasz można podać z kaszą jaglaną, kopytkami, ziemniaki lub z tym co każdy z Was lubi

Komentarze