Mama szalała w kuchni! Jako, że w rodzinie ma więcej czasu niż inni, no bo już na emeryturze to została wkręcona w przygotowanie kolacji Tłusto Czwartkowej:) Udało się! Były pyszne pierożki z farszem buraczanym inspirowane przepisem Tessy Caponi-Borawskiej. Były oczywiście pączki, jak przystało na święto pączka, co by tradycji stało i nie opuściło nas szczęście "pączka" w 2014 roku i była pyszna, tradycyjna sałatka Cobb. Wszystko polecam! Szczególnie gdy przychodzicie na gotowe. Tak było tym razem. Dobre jedzenie. Dobre towarzystwo. Dobre wino. Dobra zabawa! Nic dodać, nic ująć!
Z podanych składników zagnieść ciast. Wodę dolewać stopniowo. Może się okazać, że użyjemy jej mniej lub więcej, podobnie z mąką. Ciasto na pierogi wyrabiamy około 7 – 10 minut. Musi być elastyczne, wtedy wychodzą idealne pierogi! Buraki obrać zetrzeć na tarce i dobrze odcisnąć z nadmiaru soku. Lekko podsmażyć na maśle. Przełożyć do miski, dodać ricottę, jajka, sól, pieprz i parę łyżek bułki tartej. Dokładnie wymieszać. Spróbować. Ważne aby farsz był wyrazisty w smaku i to może wymagać dodania "sporej" ilości pieprzu. Ciasto rozwałkować i wycinać koła o średnicy około 10 cm. Na każdym układać łyżeczkę nadzienia i dokładnie zlepić brzegi. Gotować w dużej ilości osolonej wody ( ja swoje gotowałam 5 minut od momentu wypłynięcia pierogów na wierzch). Gotowe polać roztopionym masłem z dodatkiem maku i posypać tartym parmezanem.
Składniki na ciasto:
0,5 kg mąki poznańskiej np. Basia
1 jajko
szklanka zimnej wody
szczypta soli
2 łyżki śmietany 22%
0,5 kg mąki poznańskiej np. Basia
1 jajko
szklanka zimnej wody
szczypta soli
2 łyżki śmietany 22%
Składniki na nadzienie:
75g ugotowanych buraków
8 dag masła,
10 dag sera ricotta,
2 jaja,
sól, pieprz,
bułka tarta.
Składniki na sos:
10 dag masła
4 łyżki tartego parmezanu
4 łyżki tartego parmezanu
4 łyżki maku
Z podanych składników zagnieść ciast. Wodę dolewać stopniowo. Może się okazać, że użyjemy jej mniej lub więcej, podobnie z mąką. Ciasto na pierogi wyrabiamy około 7 – 10 minut. Musi być elastyczne, wtedy wychodzą idealne pierogi! Buraki obrać zetrzeć na tarce i dobrze odcisnąć z nadmiaru soku. Lekko podsmażyć na maśle. Przełożyć do miski, dodać ricottę, jajka, sól, pieprz i parę łyżek bułki tartej. Dokładnie wymieszać. Spróbować. Ważne aby farsz był wyrazisty w smaku i to może wymagać dodania "sporej" ilości pieprzu. Ciasto rozwałkować i wycinać koła o średnicy około 10 cm. Na każdym układać łyżeczkę nadzienia i dokładnie zlepić brzegi. Gotować w dużej ilości osolonej wody ( ja swoje gotowałam 5 minut od momentu wypłynięcia pierogów na wierzch). Gotowe polać roztopionym masłem z dodatkiem maku i posypać tartym parmezanem.
Bardzo ciekawe, zwłaszcza makowy sos ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne a z sosem...pycha! Polecam!
UsuńWitam, zapraszam do wspólnej zabawy. Blog Twój został nominowany w zabawie Liebster Blog. Zapraszam po więcej szczegółów do siebie http://kuchenne-czarymary.blogspot.com/2014/03/nominacja-do-liebster-blog-award.html
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Dziekuje:)
Usuń