Pierogi z farszem z buraków i ricotty z makowym sosem

Mama szalała w kuchni! Jako, że w rodzinie ma więcej czasu niż inni, no bo już na emeryturze to została wkręcona w przygotowanie kolacji Tłusto Czwartkowej:) Udało się! Były pyszne pierożki z farszem buraczanym inspirowane przepisem Tessy Caponi-Borawskiej. Były oczywiście pączki, jak przystało na święto pączka, co by tradycji stało i nie opuściło nas szczęście "pączka" w 2014 roku i była pyszna, tradycyjna sałatka Cobb. Wszystko polecam! Szczególnie gdy przychodzicie na gotowe. Tak było tym razem. Dobre jedzenie. Dobre towarzystwo. Dobre wino. Dobra zabawa! Nic dodać, nic ująć!
Składniki na ciasto:
0,5 kg mąki poznańskiej np. Basia
1 jajko
szklanka zimnej wody
szczypta soli
2 łyżki śmietany 22%



Składniki na nadzienie:
75g ugotowanych buraków
8 dag masła,
10 dag sera ricotta,
2 jaja,
sól, pieprz,
bułka tarta.

Składniki na sos:
10 dag masła
4 łyżki tartego parmezanu
4 łyżki maku

Z podanych składników zagnieść ciast. Wodę dolewać stopniowo. Może się okazać, że użyjemy jej mniej lub więcej, podobnie z mąką. Ciasto na pierogi wyrabiamy około 7 – 10 minut. Musi  być elastyczne, wtedy wychodzą idealne pierogi! Buraki obrać zetrzeć na tarce i dobrze odcisnąć z nadmiaru soku. Lekko podsmażyć na maśle. Przełożyć do miski, dodać ricottę, jajka, sól, pieprz i parę łyżek bułki tartej. Dokładnie wymieszać. Spróbować. Ważne aby farsz był wyrazisty w smaku i to może wymagać dodania "sporej" ilości pieprzu. Ciasto rozwałkować i wycinać koła o średnicy około 10 cm. Na każdym układać łyżeczkę nadzienia i dokładnie zlepić brzegi. Gotować w dużej ilości osolonej wody ( ja swoje gotowałam 5 minut od momentu wypłynięcia pierogów na wierzch). Gotowe polać roztopionym masłem z dodatkiem maku i posypać tartym parmezanem.

Komentarze

  1. Bardzo ciekawe, zwłaszcza makowy sos ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam, zapraszam do wspólnej zabawy. Blog Twój został nominowany w zabawie Liebster Blog. Zapraszam po więcej szczegółów do siebie http://kuchenne-czarymary.blogspot.com/2014/03/nominacja-do-liebster-blog-award.html
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz