Papryki faszerowane lekko orientalne

Połówek lubi mięsko, więc obiad bez mięska jest beeee Lubi warzywa, więc spokojnie można połączyć mięsko i warzywka. Tak tez powstała lekko orientalna faszerowana papryka. Bardzo smaczne danie. Wbrew pozorom proste w przygotowaniu. Podane było z sałatka a’la grecka i ryżami: brązowym i dzikim. Doskonały obiad na niedzielny szary, wyjątkowo dzień. Przyjemnie jest razem jadać i widzieć uśmiech na twarzy drugiej osoby.  Do obiadu czerwone wino. Czego więcej trzeba gdy za oknem wieje, pada i jest strasznie szaro!

6 małych papryk
500 g mięsa mielonego
Po łyżeczce: sumaku, chili, kurkumy, kolendra mielona, kumin mielony
Sól, pieprz
Marchewka starta
3 ząbki czosnku starte
Świeży tymianek
Puszka pomidorów
Cebula
2 – 3 łyżki octu z białego wina
Olej
Ser żółty – mozzarella w kawałku



Z papryk odkroić ogonki. Odkrojoną część pokroić w kosteczkę i wykorzystać do sosu. Z papryk usunąć gniazda nasienne. Do miski włożyć mięso, dodać marchewkę i czosnek oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać. Farsz włożyć do wydrążanych papryk. Każda przykryć plasterkiem sera. Wstawić do głębszego naczynia żaroodpornego. Przygotować sos. W rondlu rozgrzać olej. Wrzucić pokrojona w kostkę cebulę i paprykę. Wlać pomidory z puszki. Dodać ocet i doprawić. Wsypać świeży tymianek. Gotować około 10 minut. Sos wlać do papryk. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec 40 minut.

Komentarze