Klopsiki ze szpinakiem w sosie pomidorowym

Wersja dla tych co na diecie to w sosie pomidorowym z marchewką. Dla połówka były smażone. Da się pogodzić obie strony. Każdemu smakowało. Choć "same" się trochę przesoliły :) zdarza się. Po mimo wszystko dały się zjeść. Połówek nie solił ziemniaczków i było ok. Polecam wszystkim. Naprawdę warto je zrobić!

Przepis na 2 porcje

200g mielonego mięsa z indyka
1/2 kromki chleba
1-2 łyżki posiekanej natki z pietruszki
garść świeżego lub ok 100g mrożonego szpinaku
mała cebulka
sól, pieprz, słodka papryka
Sos
cebulka
ząbek czosnku
mała/średnia marchewka
ok 1/2 szklanki sosu pomidorowego np. z kartonika
sól, pieprz, zioła np. bazylia i/lub tymianek.

Chleb namoczyć w wodzie po czym wymieszać z mięsem, natką, szpinakiem, posiekaną cebulką i przyprawami. Dobrze wyrobić i formować klopsiki. Posiekać czosnek i cebulkę i zeszklić na łyżeczce oliwy. Dodać startą marchewkę po czym zalać sosem pomidorowym. Dodać klopsiki i dusić do miękkości. Doprawić.


Komentarze