Jogurtowa panna cotta z koniakowymi truskawkami

Po dobrym obiedzie potrzebny dobry i lekki deser. Deser, który musi rozweselić nasze twarze i dobrze smakować co by odsunąć w niepamięć tę okropna pogodę. Wypróbowana jogurtowa panna cotta. Szybka w wykonaniu. Lekka i bardzo smaczna. Owoce jakie kto lubi. Oczywiście jak dla dzieci to bez koniaku. Polecam wszystkim!

Mały jogurt naturalny, może też być smakowy
Filiżanka mleka
2 łyżeczki żelatyny
3 łyżki cukru
Łyżeczka ekstraktu z  wanilii lub ziarenka z jednej laski
Łyżka wody różanej
Około 100 g truskawek
Cukier jeśli potrzeba
Łyżka koniaku
Mleko zagotować z wanilią, dodać cukier i gotować razem ok 5 minut. Zdjąć z ognia. Dodać jogurt i żelatynę, szybko i dokładnie wymieszać trzepaczką. Przełożyć do miseczkę. Odstawić do lodówki na co najmniej trzy godziny a najlepiej na cała noc.
Truskawki pokroić w drobną kostkę. Jak mało słodkie dodać cukier puder i łyżkę koniaku. Dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na co najmniej trzy godziny a najlepiej na cała noc.

Komentarze

Prześlij komentarz