To jest niezwykła sałatka. Bardzo smaczna. Prosta w przygotowaniu choć przygotowania zajmą Wam kilka dni. Bo? Trzeba zamarynować pieczarki, kaczkę. Potem to chwila moment. Sałatka jest też niezwykła bo przepis na nią pojawił się w moim domu a potem znikł w niewyjaśnionych okolicznościach. Wszystkim smakowała i co chwila ktoś do mamy wydzwania po przepis a tu...nie ma. Każdy potem przypominał sobie inny składnik i przepis wspólnymi siłami został odtworzony! Naprawdę warto spróbować ja zrobić. Smak jest wart zachodu!
mieszanka sałat
1 awokado
1 czerwona cebula
0,5 kg pieczarki
0,6 kg cytryn
pół główki czosnku
sól, pieprz, pieprz kajeński
parmezan w kawałku
oliwa z oliwek
świeży tymianek
1 pierś z kaczki
Sos do sałatki
0,5 szklanki oliwa z oliwek
2 łyżeczki musztardy Dijon
2 łyżki miodu
sok z 2 cytryny
Krok1 - pierś z kaczki zamarynować - na noc lub 1 -2 godziny (lepiej wybrać opcję nocną)
Krok 2 - Marynata: oliwa + pieprz + papryka ostra + sól +czosnek. Tak przygotowaną marynatą natrzeć kaczkę i odstawić.
Krok 3 - Najważniejsze są pieczarki, które trzeba (powinno) się zamarynować na kilka dni, co najmniej na 2 dni.
Krok 4 - Marynata do pieczarek: sok z cytryn + pieprz kajeński + sól + czosnek + świeży tymianek
Krok 5 - Pieczarki pokroić w plasterki i włożyć do przygotowanej marynaty (tak aby je pokryła) i odstawić w chłodne miejsce.
Krok 6 - Po upływie 2 dni - pierś z kaczki "wycieramy" z marynaty i smażymy. Najlepiej byłoby pierś usmażyć tuż przed podaniem aby na sałatkę wyłożyć ciepłą.
Krok 7 - Podanie:
Na talerzu układamy:
mieszankę sałat,
cebulę pokrojoną w plasterki,
awokado pokrojone w plasterki,
pieczarki (wcześniej wyjęte z marynaty),
kaczkę pokrojoną w paski najlepiej ciepłą
polewamy sosem i ścieramy na to parmezan
Oczywiście lampka czerwonego wina i Smacznego!
mieszanka sałat
1 awokado
1 czerwona cebula
0,5 kg pieczarki
0,6 kg cytryn
pół główki czosnku
sól, pieprz, pieprz kajeński
parmezan w kawałku
oliwa z oliwek
świeży tymianek
1 pierś z kaczki
Sos do sałatki
0,5 szklanki oliwa z oliwek
2 łyżeczki musztardy Dijon
2 łyżki miodu
sok z 2 cytryny
Krok1 - pierś z kaczki zamarynować - na noc lub 1 -2 godziny (lepiej wybrać opcję nocną)
Krok 2 - Marynata: oliwa + pieprz + papryka ostra + sól +czosnek. Tak przygotowaną marynatą natrzeć kaczkę i odstawić.
Krok 3 - Najważniejsze są pieczarki, które trzeba (powinno) się zamarynować na kilka dni, co najmniej na 2 dni.
Krok 4 - Marynata do pieczarek: sok z cytryn + pieprz kajeński + sól + czosnek + świeży tymianek
Krok 5 - Pieczarki pokroić w plasterki i włożyć do przygotowanej marynaty (tak aby je pokryła) i odstawić w chłodne miejsce.
Krok 6 - Po upływie 2 dni - pierś z kaczki "wycieramy" z marynaty i smażymy. Najlepiej byłoby pierś usmażyć tuż przed podaniem aby na sałatkę wyłożyć ciepłą.
Krok 7 - Podanie:
Na talerzu układamy:
mieszankę sałat,
cebulę pokrojoną w plasterki,
awokado pokrojone w plasterki,
pieczarki (wcześniej wyjęte z marynaty),
kaczkę pokrojoną w paski najlepiej ciepłą
polewamy sosem i ścieramy na to parmezan
Oczywiście lampka czerwonego wina i Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz