Jako, że w domu nie było chleba a portfelu drobnych a i dodatkowo nie chciało mi się iść do bankomatu, zrobiony został szybki przegląd szafek. Okazało się, że są wszystkie składniki na chleb. Tak powstał chleb. Jest pyszny. Prosty. Smaczny. Pachnący. Własny. Szybko się robi. Dodatki do chleba mogą być różne w moim przypadku to były morele oraz sezam. Zapraszam do samodzielnego pieczenia chleba. To naprawdę nie jest trudne, a chleb taki smakuje o wiele lepiej niż jakikolwiek kupny. Do dzieła!
500 g mąki z pszennej z pełnego przemiału
1 łyżeczka soli
300 ml letniej wody
opakowanie drożdży suszonych
1 łyżka miodu
suszone morele
sezam
Do miski wsypać mąkę, drożdże i sól. Pokroić w międzyczasie morelę w kostkę. Dodać do mąki. Do miski wlać letnią wodę, miód. Wszystko dokładnie wymieszać robotem na niskich obrotach. Ciasto należy wyrabiać około 10 - 15 minut. Następnie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Następnie ciasto przełożyć do keksówki. Posmarować wodą, obsypać sezamem. Wstawić na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Po wyjęciu odstawić na kratke i ostudzić.
Smacznego!
500 g mąki z pszennej z pełnego przemiału
1 łyżeczka soli
300 ml letniej wody
opakowanie drożdży suszonych
1 łyżka miodu
suszone morele
sezam
Do miski wsypać mąkę, drożdże i sól. Pokroić w międzyczasie morelę w kostkę. Dodać do mąki. Do miski wlać letnią wodę, miód. Wszystko dokładnie wymieszać robotem na niskich obrotach. Ciasto należy wyrabiać około 10 - 15 minut. Następnie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Następnie ciasto przełożyć do keksówki. Posmarować wodą, obsypać sezamem. Wstawić na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Po wyjęciu odstawić na kratke i ostudzić.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz