Czerwone curry z krewetkami i ryżem

Lubie krewetki. Same. Z dodatkami. Połówek też lubi krewetki. Połączyć w jedno to co się lubi i sprawić przyjemność drugiej osobie? Tak. To największa przyjemność. Na kolację przed Walentynkową było curry z krewetkami i sałatka z kopru włoskiego. Dobreeee!!! Polecam wszystkim!
220 g krewetek (u mnie były mrożone)
250 ml mleka kokosowego
1 papryka
chili
cebula
czosnek
4 łyżki kremówki
2 łyżki cukru brązowego
czerwona pasta curry ilość zależy od tego jak lubimy bardzo ostro czy nie bardzo
2 - 3 łyżki ghee
sól

Krewetki rozmrozić. Cebulę pokroić w piórka. Czosnek drobno posiekać. Chili pokroić w kostkę. Paprykę na nieduże kawałki. W woku rozgrzać ghee i dodać cebulę, czosnek, chili i paprykę. Smażyć kilka minut. Następnie dodać czerwoną pastę curry. Wlać mleko kokosowe i dokładnie wymieszać. Gotować około 7 minut. Dodać kremówkę i cukier. Spróbować. Jeśli za mało ostre to dołożyć curry. Pod koniec gotowania wrzucić krewetki. Gotować razem 3 minuty i podawać razem z ryżem.

Smacznego!


Komentarze