Chlebek domowy z suszonymi pomidorami

Zamiast kupować postanowiłam piec. Może zaprzyjaźnię się z zakwasem pszennym od mamy. Jej dobrze idzie, mi różnie. Na razie mój repertuar to chlebki na drożdżach. Nie są trudne. Szybko się robią. Nie rosną całą noc. Tym razem będą z suszonymi pomidorami i pestkami słonecznika. Musze się przyjrzeć bliżej mąką z których można zrobić chleb. Interesuje mnie kukurydziana, orkiszowa a może następnym razem zwykły pszenny?
500 g mąki z pszennej z pełnego przemiału
1,5 łyżeczki soli
300 ml letniej wody
opakowanie drożdży suszonych
1 łyżka oleju
suszone pomidory
pestki słonecznika
Do miski wsypać mąkę, drożdże i sól dodać oliwę. Pokroić w międzyczasie pomidory w kostkę. Dodać do mąki. Do miski wlać letnią wodę. Wszystko dokładnie wymieszać robotem na niskich obrotach. Ciasto należy wyrabiać około 10 - 15 minut. Następnie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Następnie ciasto przełożyć do keksówki. Posmarować wodą, obsypać pestkami słonecznika. Wstawić na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Po wyjęciu odstawić na kratkę i ostudzić.

Smacznego!


Komentarze