Jeszcze trochę Świąt Bożego Narodzenia. Schowało się gdzieś zdjęcie i przepis na pyszny sos tatarski staropolski. Trzeba się nakroić ale wart jest włożonej pracy. Smakuje z pasztetem, mięsem pieczonym czy zwykłą wędliną. Smakuje też sam wyjadany prosto ze słoiczka. Można go zrobić zawsze gdy ma się potrzebne składniki pod ręką. Polecam i zachęcam! Moja wersja jest troszkę odchudzona ale tak samo rewelacyjna.
4 łyżki majonezu dobrej jakości
4 łyżki majonezu dobrej jakości
3-4 czubate łyżki gęstej śmietany
kubeczek jogurtu mały
2 - 3 łyżka tartego chrzanu
2 - 3łyżeczki gładkiej musztardy np. jerozolimskiej
słoiczek grzybków marynowanych (prawdziwki; maślaki; podgrzybki)
2 - 3 łyżka tartego chrzanu
2 - 3łyżeczki gładkiej musztardy np. jerozolimskiej
słoiczek grzybków marynowanych (prawdziwki; maślaki; podgrzybki)
4 ogórki konserwowe
2 - 3łyżka posiekanego koperku
do smaku:
sól
pieprz
2 - 3łyżka posiekanego koperku
do smaku:
sól
pieprz
Grzybki i ogórki pokroić w
drobniutką kostkę. Majonez wymieszać ze śmietaną, jogurtem chrzanem i musztardą.
Dodać grzybki, ogórki i koperek. Doprawić do smaku solą i pieprzem,
dokładnie wymieszać. Odstawić pod szczelnym przykryciem na
kilka-kilkanaście godzin do lodówki aby smaki się przegryzły. Taki
sos można przechowywać w słoiku, w lodówce przez kilka-kilkanaście dni.
Komentarze
Prześlij komentarz