Schab zawijany z fetą, suszonymi pomidorami i oliwkami


Rolada, rolada... kolejna w mojej kuchni. Jak zawsze prosta. Szybko się robi a jak smakuje. Warto piec mięsa samemu w domu. Warto znaleźć dobre miejsce gdzie będziemy kupować mięso. Ja mam takie. Kupuję tam od lat, a Pani sprzedająca zawsze doradzi do czego jakie mięso jest najlepsze. Jak do tej pory jej podpowiedź była bardzo dobra. Mamy dobre mięso. Można je zatem zamarynować i upiec. Nafaszerować i upiec. Możemy zrobić roladę, która będzie i daniem obiadowym a jak coś zostanie to będzie doskonała na zimno. Farsze do rolad to nasza własna inwencja. Mogą być proste lub skomplikowane. Efekt gwarantowany!

600g schabu środkowego
pół słoiczka suszonych pomidorów w zalewie
kilka oliwek
pół kostki sera feta
mała cebula
sól, pieprz
bazylia suszona
woreczek do pieczenia
Schab okroić z nadmiaru tłuszczu. Następnie rozkroić i rozbić dokładnie. Składniki do nadzienia pokroić. Pomidory, fetę i cebulę w kostkę a oliwki w plasterki. Przełożyć do miseczki, doprawić, dolać 2 łyżki zalewy pomidorowej i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na mięso. Zwinąć i obwiązać sznurkiem, spiąć klamerkami lub zwykłą nitką. Włożyć do woreczka i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stopni na 50 minut. Gotowe. Smacznego!

Komentarze