Mushroom risotto czyli moje risotto z grzybami

Już od jakiegoś czasu za mną i połówkiem chodziło risotto grzybowe. Nabyliśmy nawet składniki ale jakoś się nie składało aby je ugotować. W końcu nadszedł ten dzień. Za oknem śnieg, temperatura się podniosła, nie jest tak źle. Czas na risotto nastał. Wieczorem wyjście do teatru więc może być wcześniej elegancki obiad. Internet przestudiowany co by stworzyć swój własny idealny przepis. O to i on! Ale.... połówek wspomniał, że risotto risottem ale mięsko mogło by być:) Na stole pojawią się zatem roladki z indyka z pesto, szynką szwarcwaldzką, suszonymi pomidorami, mozzarella i świeżą bazylią duszone w białym winie. Pycha! A na deser... galaretka z wiśniami!
2 - 3 łyżki suszonych grzybów
2 łyżki oliwy lu masła
cebula
czosnek
225 g świeżych grzybów (mogą być mrożone)
200 r ryżu arborio
150  ml białego wytrawnego wina
750 ml bulionu
pęczek natki pietruszki
25 g masła
só, pieprz
świeży parmezan
Suszone grzyby moczyć przez kilka godzin w 1 szklance zimnej wody a następnie zagotować. Cebulę i czosnek pokroić w małą kosteczkę. Na głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki masła, włożyć cebulę i czosnek, dusić do miękkości na małym ogniu nie rumieniąc, przez około 5 minut, do czasu do czasu zamieszać.
Świeże grzyby dokładnie oczyścić nożykiem lub szczoteczką z piasku i listków a jak są mrożone to rozmrozić i osuszyć na sitku. Pokroić na 1/2 cm plasterki. Dodać do zeszklonej cebuli, przykryć i dusić razem przez 1 - 2 minuty, aż zmiękną. Na patelnię z masłem i cebulą wsypać ryż, dodać świeże, wymieszać i smażyć przez minutę na średnim ogniu, aż cały pokryje się masłem. Wlać wino i gotować przez 2 minuty, aż całe wyparuje. Następnie wlać łyżkę wazową gorącego bulionu i gotować risotto na małym ogniu do czasu aż cały płyn zostanie wchłonięty przez ryż, od czasu do czasu zamieszać.
Wlewać po jednej łyżce wazowej bulionu, w odstępach czasowych, jak tylko poprzednia ilość całkowicie się zredukuje. Gotować tak przez około 17 minut. Risotto jest gotowe, gdy ziarna ryżu są miękkie z zewnątrz i al dente w samym środku. Dodać natkę pietruszki i odłożone świeże grzyby, wymieszać i zdjąć z ognia. Dodać tarty Parmezan i pozostałe 3 łyżki masła. Wymieszać drewnianą łyżką, doprawić solą, pieprzem i od razu podawać

Komentarze