Cielęca rolada z pieczarką, pomidorem i czerwona cebulą

Jakoś tak wyszło ostatnio, że zaprzyjaźniłam się z roladami. Zawsze wydawało mi się, że zrobić dobrą i ładnie wyglądającą roladę trzeba posiadać duże umiejętności. Okazało się, że wcale nie trzeba. Każda kolejna rolada sprawia, że jest to łatwiejsze. Była schabowa z żurawiną, z indyka z bakaliami i kilka innych. A świadectwo tego, że nie jest trudna jest to, iż moja koleżanka przyszła popatrzeć jak się robi roladę z indyka i zrobiła ją sama! Proste gdyż ona nie zaczynając jej jeszcze mówiła "Nie uda się! To trudne" idt. Zatem do dzieła!!
około 500g górki cielęcej
pół słoika pieczarek marnowanych
czerwona cebula
pół słoiczka pomidorów suszonych w zalewie
sól, pieprz
słodka czerwona papryka
woreczek do pieczenia
Cielęcinę rozkrajmy tak aby była jak najbardziej płaska. Następnie przykrywamy woreczkiem i rozbijamy. Tak przygotowaną cielęcinę soli i pieprzymy i odkładamy. Przygotowujemy nadzienie. Pomidory, pieczarki i cebulę kroimy w kostkę. Przekładamy do miseczki, doprawiamy, dolewamy 3 łyżki zalewy z pomidorów i mieszamy. Tak przygotowany farsz wykładamy na mięso i zwijamy a następnie związujemy sznurkiem lub spinamy klamerkami metalowymi albo zwykłą nitką. Roladę z wierzchu nacieramy czerwoną papryką i tak przygotowaną wkładamy do woreczka. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 50 minut.


Komentarze