Sos żurawinowy

Oj... nie podoba mi się ten deszcz za oknem! W domu pięknie pachnie. Choinka czeka na swoją kolej. Gwiazda betlejemska stoi dumna. Pasztety zrobione. Mięsa się marnują. Śledzie się robią. Ryby będą za chwilę. Przydałby się jakiś dodatek to pasztetu? Czemu nie. Zatem do dzieła!
450 g żurawiny suszonej
100 ml czerwonego wina
300 ml soku z pomarańczy
skórka otarta z jednej pomarańczy
sok i skórka z cytryny
5 łyżek brązowego cukru
szczypta soli
pół łyżeczki
cynamonu
Żurawinę wsypać do garnka. Dodać sok i skórkę z pomarańczy oraz sok i skórkę z cytryny. Dolać wino, wsypać cukier, cynamon szczyptę soli i gotować na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Żurawina musi się rozgotować, musi być miękka. Zajmie to około godziny. U mnie tak było ale może też być krótszy czas gotowania. Idealny dodatek do pasztetu czy pieczonych mięs. Polecam.

Komentarze

Prześlij komentarz